19-12-2022

На Рівненщині визначили цьогорічного володаря премії імені Ігоря Свєшнікова

За рішенням комітету з присвоєння цієї обласної премії в галузі охорони культурної спадщини, у 2022 році її присвоєно директору Державного історико-культурного заповідника м.Острога Миколі Манько.

Як зауважив голова комітету, заступник голови обласної ради Сергій Свисталюк, Микола Манько - один із найавторитетніших істориків та краєзнавців Рівненщини, це грунтовний дослідник, автор багатьох наукових праць. Понад 30 років Микола Манько працює в Острозькому музеї, який сьогодні входить до п’ятірки найпопулярніших туристичних місць Рівненщини.

Заклад постійно розвивається, тут шукають нові формати роботи з відвідувачами, запроваджують цифрові технології, активно працюють з грантодавцями.

Зважаючи на це, кандидатуру Миколи Манько на присудження премії члени комітету підтримали одноголосно.

Нагадаємо, що відповідно до рішення обласної ради, премію імені Ігоря Свєшнікова у галузі охорони культурної спадщини на Рівненщині присвоюють з 2006 року. Ця відзнака має на меті привернути увагу суспільства до важливості збереження та популяризації культурної та історичної спадщини краю, відзначити фахівців галузі.

У 2021 році володаркою премії стала краєзнавиця, дослідниця історії Рівного Галина Данильчук. А 2020-го - завідувач відділу історії Дубенського заповідника Юрій Пшеничний.

Починаючи з 2018 року одна премія складає десять тисяч гривень. В мирний час її вручали до Дня пам’яток історії та культури 18 квітня. Однак цьогоріч, зі зрозумілих причин, володаря премії визначили пізніше.