31-03-2023

На Рівненщині визначають кращого вчителя з предметів духовно-морального спрямування

В Національному університеті «Острозька академія» в онлайн-форматі стартував Всеукраїнський фестиваль-конкурс «УЧИТЕЛЬ РОКУ ПРЕДМЕТІВ ДУХОВНО-МОРАЛЬНОГО СПРЯМУВАННЯ-2023».

Це вже сімнадцятий фестиваль, який проводить академія. Тема цьогорічного конкурсу – «Виховуємо патріотів України – захисників рідної землі».

Його учасниками є вихователі закладів дошкілля, вчителі загальноосвітніх шкіл, викладачі професійно-технічних навчальних закладів та вищих закладів освіти.

Це педагоги, які викладають предмети духовно-морального спрямування, такі як «Основи християнської етики», «Духовно-моральні основи людини і суспільства», «Християнська етика в українській культурі», «Етика: духовні засади», «Етика», «Людина і світ», «Людина і суспільство», «Релігієзнавство», «Історія релігії», «Філософія релігії», «Психологія релігії».

Цьогоріч за звання кращих змагаються 53 педагоги з 12 областей України.

Вони писатимуть тест на знання Святого Письма, а також демонструватимуть фрагменти своїх уроків та занять. Переможців та призерів визначатимуть окремо в кожній з категорій педагогів.

Окрім конкурсних завдань, відбуватимуться майстер-класи, презентації методичних матеріалів та навчальних програм, під час яких педагоги та науковці обмінюватимуться успішним досвідом у викладанні предметів духовно-морального спрямування.

Учасників фестивалю-конкурсу привітав голова Рівненської обласної ради Андрій Карауш.

- Обласна рада та організатори цього конкурсу - наша Острозька академія, є однодумцями. Адже особливу увагу звертаємо на важливість духовно-моральних цінностей та патріотичного виховання наших дітей. У 2022 році облрада прийняла рішення запровадити курси духовно-морального спрямування в закладах освіти Рівненської області. Це рішення рекомендує у варіативній частині проводити такі уроки для всіх класів - по одній годині на тиждень. А на чергову сесію обласної ради буде винесено обласну програму сприяння духовності, моральності та здорового способу життя на 2023-2025 роки, яку ми готуємо спільно з департаментом освіти і науки облдержадміністрації. Ми передбачаємо фінансування не лише на підручники, методичні матеріали, а й на підготовку вчителів. Тому переконаний, що поступово, крок за кроком, християнські цінності увійдуть в навчальні програми наших дитсадків, шкіл та вишів, - зауважив Андрій Карауш.

Зі свого боку, голова оргкомітету фестивалю-конкурсу, керівник науково-дослідної лабораторії християнської етики, психології та педагогіки НУ «Острозька академія», професор Василь Жуковський подякував голові та депутатам Рівненської обласній раді за державницьку позицію і закликав інші місцеві ради України підтримати таку ініціативу.