07-07-2024

На Рівненщині відзначили 373-річчя битви під Берестечком

Щороку в дев’яту неділю після Великодня за східним обрядом в селі Пляшева Демидівської громади вшановують пам’ять загиблих у Берестецькій битві козаків та всіх українських патріотів, які віддали життя за свободу України. 

Пам'ятні заходи розпочалися з богослужіння на подвір'ї церкви-меморіалу Святого Георгія Переможця на чолі з Митрополитом Київським та всієї України, предстоятелем Православної церкви України Епіфанієм.

До заходів традиційно долучилися керівники області, зокрема, голова Рівненської обласної ради Андрій Карауш із заступниками, депутати РОР. 

Нагадаємо, в 1649 році між польським королем Яном ІІ Казимиром та Військом Запорозьким на чолі з Богданом Хмельницьким було укладено Зборівський договір. Документ легалізував самоврядність українських козаків у межах Речі Посполитої. Але ні поляків, ні українців він не влаштовував, тож сторони готувались до нового етапу війни.

1651 року Військо Запорізьке в союзі з кримськими татарами зійшлось у битві під Берестечком проти армії Речі Посполитої. 

За твердженнями істориків, у бою зустрілися 150 тисяч вояків з польської сторони, 100 тисяч козацько-селянського війська і 30 тисяч кримських татар. 

З низки причин війська Хмельницького зазнали поразки у цій битві. Та її однаково вважають переламаною. 

Вже у 1652 році Богдан Хмельницький з відновленим військом завдав полякам нищівної поразки у битві під Батогом, продовживши свою національно-визвольну боротьбу.

На місці Берестецької битви У 1966 році  створено Національний історико-меморіальний заповідник “Поле Берестецької битви". 

Відтоді Козацькі могили є місцем паломництва кожного, хто шанує українську історію та пам'ятає загиблих за нашу державність Героїв.