28-06-2022

На Рівненщині відзначають 26-у річницю Конституції України

28 червня 1996 року Верховна Рада проголосувала Основний закон нашої держави – Конституцію України. Відтоді цей день є державним святом.

У Конституції прописані основоположні речі: державний лад, територіальний устрій, права людини, конституційні органи. Загалом документ містить 161 статтю, які об’єднані в 14 розділів.

Попередниками сучасного Основного закону вважаються «Руська правда» часів Ярослава Мудрого (XI—XII ст.ст.) та Конституція Пилипа Орлика – договір Гетьмана Війська Запорізького зі старшиною і козацтвом, який визначав права і обов’язки всіх членів війська. Вважається однією з перших європейських конституцій.

Крім того, у квітні 1918 року Центральною радою був прийнятий основний закон Української Народної Республіки - статут про державний устрій, права і вільності УНР.

З нагоди річниці прийняття Конституції у Рівному та області відбуваються урочисті заходи. Так, у Рівному керівники громади та області поклали квіти до Стели героям Небесної Сотні та Героям АТО. Після цього, відбулися урочистості на Майдані незалежності.

Рівненську обласну раду на заходах представляє перший заступник голови Сергій Свисталюк. Спільно з керівництвом Рівненської ОВА, очільниками Рівненської громади та керівниками силових структур вони поклали квіти до пам’ятника Тарасу Шевченку та хвилиною мовчання вшанували пам’ять за загиблими в російсько-українській війні.

- Життя людини – є найвищою цінністю. Саме так прописано в Конституції Україні. І ніхто не має права відбирати у нас цю цінність. Переконаний, що кожен злочин проти наших громадян, проти  людяності буде об’єктивно розлідуваний, а кожен вбивця та злочинець буде якнайшвидше покараний, - вважає Сергій Свисталюк.

Після головного майдану міста урочистості продовжилися в Залі камерної та органної музики Рівненської обласної філармонії.