10-06-2024

На Рівненщині тривають заходи з протидії поширенню ВІЛ-інфекції

Інтеграція ВІЛ-послуг у первинну медичну допомогу - така тема дводенного семінару, який сьогодні розпочався у Рівному.

Захід, організований з метою обговорити та покращити методи протидії поширенню ВІЛ-інфекції, в умовах складної ситуації, спричиненої широкомасштабною військовою агресією проти України.

В семінарі беруть участь керівники закладів охорони здоров’я, представники бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я в Україні та Центру громадського здоров’я МОЗ України.

Як зазначили організатори, серед багатьох викликів, які постали перед системою охорони здоров’я, особливо гостро стоїть проблема надання допомоги жертвам насильства.

За оцінками, у 2022 році близько 3,7 мільйонів людей в Україні потребували послуг, пов’язаних з протидією насильству. Згідно з дослідженнями Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), особи, які зазнали фізичного насильства, мають у 1,5 рази більший ризик захворіти на ВІЛ.

Фахівці підкреслюють, що тестування на первинному рівні медичної допомоги за ініціативою медичних працівників сприяє ранньому виявленню ВІЛ-інфекції та швидкому призначенню антиретровірусної терапії (АРТ). Раннє виявлення ВІЛ та своєчасне лікування зменшує кількість випадків на пізніх стадіях захворювання і впливає на зниження поширення ВІЛ серед населення регіону.

У першому кварталі цього року в Рівненській області було обстежено майже 30 тисяч осіб на ВІЛ, серологічні маркери ВІЛ виявлено у 56 осіб, що становить 0,2%. Тому для раннього виявлення інфекції необхідно масштабувати тестування. 

Серед іншого, порядок денний семінару включає питання організації послуг з постконтактної профілактики ВІЛ та гепатитів для постраждалих від насильства, профілактика передачі ВІЛ від матері до дитини та раннє виявлення туберкульозу на рівні первинної медичної допомоги.

Важливо відзначити, що ключову роль у вирішенні питань, пов'язаних з ВІЛ, відіграє КП "Обласний інформаційно-аналітичний центр медичної статистики" Рівненської обласної ради, зокрема центр соціально значущих захворювань. Цей центр координує зусилля щодо протидії поширенню ВІЛ-інфекції в області.

Нагадаємо, з 2019 року в Україні впроваджується «Національна стратегія тестування на ВІЛ в Україні: 2019-2030 роки», основною метою якої є розширення доступу до послуг з тестування на ВІЛ.