01-03-2024

На Рівненщині триває інвентаризація об’єктів культурної спадщини

Сьогодні в обласній раді відбулося навчання для працівників тергромад Рівненщини, які відповідають за збереження об’єктів культурної спадщини.

Першочергово фахівцям нагадали про дотримання норм чинного законодавства. На даний час функціонування сфери збереження таких об’єктів регулюється широким колом актів. Зокрема, законами України «Про культуру», «Про охорону культурної спадщини», «Про охорону археологічної спадщини», «Про Перелік пам'яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації», «Про архітектурну діяльність» та інші.  Охорона об'єктів культурної спадщини є одним із пріоритетних завдань органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

В ході наради представникам тергромад вкотре наголосили про необхідність паспортизації об'єктів культурної спадщини та наявність в тергромаді історико-архітектурного опорного плану. На ньому позначені пам'ятки архітектури, історична забудова, природні заповідники та елементи ландшафту, межі зон охорони пам’яток культурної спадщини. 

Серед іншого, розповіли про особливості проведення ремонтно-реставраційних робіт. Адже реставрація будинку, споруди, які належать до пам’яток архітектури або ж мають культурне значення для громади чи всього населення, потребує особливого підходу.

На законодавчому рівні існують різні охоронно-реставраційні методи, спрямовані на збереження цілісності історичних споруд: консервація, реставрація ревіталізація, і кожен з них відіграє свою функцію.

Обговорили також процедуру реєстрації права власності на будівлі та земельні ділянки пам’яток національного та місцевого значення, порядок відводу земельних ділянок під будівлями.

Наостанок учасникам наради повідомили, що в березні для голів тергромад  проведуть практичну платформу з питань інвентаризації об’єктів культурної спадщини. До заходу залучать істориків, науковців та профільних спеціалістів. Всі матимуть змогу поділитись власним досвідом, задати питання та отримати фахові відповіді.