18-01-2023

На Рівненщині створюють центр спінальної травми. Перший в Україні

Він розпочав роботу на базі комунального підприємства обласної ради «Рівненський обласний госпіталь ветеранів війни». Це ініціатива Міністерства охорони здоров’я України за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Нагадаємо, що з 2017 року в госпіталі успішно працює Республіканський центр лікування та реабілітації наслідків нейротравми. Тут проходять лікування бійці, які отримали важкі черепно-мозкові та спінальні травми – під час участі в АТО/ООС, а також після 24 лютого 2022, захищаючи країну вже в ході повномасштабної війни. Спершу в центрі було розгорнуто 50 ліжок. Але торік, зі зрозумілих причин, їх кількість збільшили до 100, розширивши відділення нейротравми.

Створення загальнодержавного центру лікування та реабілітації пацієнтів зі спінальними травми – це частина спільного проєкту МОЗ і ВООЗ, який почали реалізовувати восени минулого року.

Ми вже повідомляли, що в госпіталі кілька місяців як працює мультидисциплінарна команда фахівців-реабілітолагів з різних країн, зокрема, Великої Британії, Австралії, Канади, Швеції, Норвегії та Індії. Вони допомагають нашим медикам в лікуванні та реабілітації захисників, використовуючи провідні світові методики.

Завдяки іноземним донорам госпіталь вже отримав функціональні ліжка, візки та необхідні розхідні матеріали. У планах – створити майстерню з виготовлення візків, яка дозволить виготовляти їх під індивідуальні потреби кожного пацієнта.

Ознайомитися з ходом реалізації проєкту до госпіталю завітали доктор Ярно Хабіхт – голова Бюро ВООЗ в Україні та заступник міністра охорони здоров’я України Петро Ємець.

Разом з головою Рівненської обласної ради Андрієм Караушем та начальником Рівненської обласної військової адміністрації Віталієм Ковалем вони оглянули нове обладнання, яке госпіталь отримав від МОЗ в рамках проєкту для реабілітації поранених бійців.

Це, зокрема, локомоторна роботизована система А3, яка допомагатиме пацієнтам відновлювати навички ходи, поліпшувати їхню мобільність; стіл-вертикалізатор з інтелектуальною системою для розробки нижніх кінцівок, а також реабілітаційний комплекс для функціональної терапії з відновлення руху верхніх кінцівок.

- Це сучасне обладнання, вартістю 20 млн грн, допомагатиме пацієнтам відновитися від важких наслідків нейротравм. Медикам нашого обласного госпіталя у цьому допомагатиме команда реабілітологів з різних країн світу. Це спеціалісти, зокрема, з ерготерапії, фізіотерапії, які спільно з нашими лікарями вибудовують ефективну систему лікування та реабілітації наших бійців, - зауважив голова Рівненської обласної ради Андрій Карауш.

Рівненщина стала пілотною областю з реалізації проєкту щодо створення цетрів реабілітації після спінальних травм. Аналогічні заклади планують створити ще в кількох регіонах України.