13-08-2021

На Рівненщині розробили нову програму розвитку освіти. Тергромади запрошують долучитися

На сесії 19 серпня депутати обласної ради планують затвердити Обласну програму розвитку освіти Рівненської області на 2022 – 2024 роки.  Сьогодні ж відповідний проєкт рішення обговорили на  профільній комісії з питань гуманітарної політики, яку очолює Алла Черній.

Як пояснив начальник управління освіти і науки облдержадміністрації Петро Коржевський, новий план дій щодо якісних змін в галузі освіти розробили з кількох причин: цьогоріч завершується термін дії чинної обласної програми, окрім того, з’явилися нові нормативно-правові акти щодо забезпечення сучасного освітнього процесу, і ці зміни необхідно зафіксувати в освітянській програмі на новий період.

Так, в програмі з’явився новий розділ про безпечне освітнє середовище. Це передбачає модернізацію харчоблоків у закладах освіти та оснащення їх сучасним обладнанням,  проведення роз’яснювальної роботи про культуру здорового харчування, збільшення кількості шкільних автобусів для безпечного довозу дітей на навчання, просвітницьку та роз’яснювальну роботу щодо здорового способу життя, профілактики хвороб та шкідливих звичок, вакцинацію. Цей розділ також передбачає продовження роботи щодо створення безпечного інклюзивного середовища у закладах освіти.

У новій програмі також акцентується увага на популяризації робітничих професій та, відповідно, розвитку закладів профтехосвіти за новітніми стандартами. Це, зокрема, і створення навчально-практичних центрів «Центр сучасної відновлювальної енергетики» та «Центр новітніх технологій сільськогосподарського виробництва» та інші заходи.

Окремий розділ присвячений і розвитку позашкілля.

Ознайомитися з проєктом рішення щодо цього питання, а саме заходами програми, можна на сайті обласної ради.

Якщо говорити про обсяг фінансування для реалізації програми, то, як зауважили під час засідання комісії, цифри коригуватимуть, залежно від можливостей обласного та інших місцевих бюджетів.  Поки ж на період дії програми розробник зафіксував суму у 2,5 млн грн.

- Це надзвичайно важливий документ для освітян Рівненщини. Він не лише розширює можливості галузі розвивати нові напрямки роботи, наповнювати їх змістом та матеріальним ресурсом. Це «стратегічний план», за якими має розвиватися наша освіта вцілому, починаючи від територіальних громад. Це також можливість для всіх ТГ на прикладі обласної розробити свої місцеві програми розвитку освіти, щоб спільно з владою області впроваджувати сучасне освітнє середовище, - пояснила важливість нової програми розвитку освіти голова постійної комісії Алла Черній.