15-05-2024

На Рівненщині пройшла зустріч освітян, присвячена педагогічній спадщині Василя Сухомлинського

У Рівненському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти пройшла творча зустріч під назвою «Нова українська школа та Василь Сухомлинський: синергій ідей», в якій взяли участь освітяни Рівненщини, а також гості з Кіровоградської та Івано-Франківської областей.  

На заході обговорити реалізацію інноваційного освітнього регіонального проєкту з упровадження методичних ідей Василя Сухомлинського в Новій український школі. Проєкт був запроваджений на Рівненщині у 2021 році, участь у ньому взяли понад  70 навчальних закладів  області.

Під час зустрічі зауважили, методика Нової школи складається з компонентів, що збігаються з ідеями Василя Сухомлинського. А саме повага і довіра до дитини, розвиток її творчих здібностей, визнання її унікальності та права на власний вибір,  формування зорового способу життя.

Нагадаємо, що Нова українська школа – це реформа Міністерства освіти і науки, яка реалізується в Україні починаючи з 2018 року.  Основна мета -  створити школу, в якій буде приємно навчатись і яка даватиме учням не тільки знання, а й вчить, як їх застосовувати у повсякденному житті.

Серед іншого учасникам зустрічі презентували туристично-педагогічний маршрут на батьківщині педагога, а по завершенню на території інституту висадили дерево.

В майбутньому, за методикою В.Сухомлинського, там планують створити «зелений клас» та проводитимуть заняття під відкритим небом.

Довідково. Василь Сухомлинський - видатний український педагог, публіцист, письменник, поет, Заслужений вчитель УРСР, кандидат педагогічних наук . Народився 28 вересня 1918 р. в с. Василівка Олександрійського повіту Херсонської губернії (тепер Кіровоградська область).  Працював вчителем у сільських школах рідного району.

Він є засновником новаторської гуманістичної педагогіки, написав понад 600 наукових педагогічних праць, серед яких – «Серце віддаю дітям», «Сто порад учителеві», «Як виховати справжню людину».