16-05-2024

На Рівненщині пройшла міжнародна конференція з медичної реабілітації

У КП «Рівненський обласний госпіталь ветеранів війни» відбулась перша на Рівненщині міжнародна конференція, присвячена уродинамічним дослідженням в реабілітації пацієнтів з ураженням спинного мозку. Захід зібрав спікерів з Німеччини, Канади, США.

 

Рівненську  обласну раду представляв перший заступник  голови РОР Микола Кучерук. Під час вітального слова він насамперед подякував усім медикам, хто працює, забезпечуючи захист, реабілітацію та підтримку захисників і захисниць та цивільних людей.

- Я вдячний лікарям, за невтомну працю в такі нелегкі часи. Приємно чути від людей позитивні відгуки про наш комунальний заклад. І нам важливо, щоб госпіталь розвивався і надалі, адже тут є все необхідне обладнання, хороші спеціалісти, а також працюють міжнародні команди, які передають свій найкращий досвід, - зазначив Микола Кучерук.

Як розповів представник МОЗ Василь Стрілка, розвиток системи реабілітації - один з головних пріоритетів міністерства, а обласний госпіталь - ключовий медичний заклад в Україні, який надає спеціалізовану реабілітаційну допомогу в післягострому періоді воїнам після травм спинного мозку.

На сьогодні тут діє спеціалізований центр фізичної та реабілітаційної медицини. У майбутньому планують створити Національний центр спінальної травми.

За останні роки в фахівці госпіталю напрацювали досвід в роботі з бойовими травмами, посттравматичними стресовими розладами, наслідками поранень та мінно-вибухових травм.

Одним з етапів підтримки майбутнього національного центру, став запуск тут у травні минулого року першої в Україні лабораторії з уродинамічних досліджень. Адже такого роду обстеження є важливою складовою відновлення при спінальних травмах.

Дана конференція стала продовженням співпраці закладу з Всесвітньою організацією охорони здоров’я за підтримки МОЗ України.  Окрім того, це обмін досвідом у сфері лікування пацієнтів зі спінальними травмами з використанням новітніх світових методик.

Учасники семінару ділилися власним досвідом, результатами наукових досліджень та практичними напрацюваннями в подоланні проблем, з якими стикнулася медицина під час війни.