09-11-2023

На Рівненщині проходить перший Книжковий Форум

Це наймасштабніша книжкова подія, яка вперше відбувається в нашій області й об’єднала бібліотекарів, видавців, письменників, читачів, а також творчу інтелігенцію. І проводиться вона з нагоди професійного свята – Всеукраїнського дня працівників культури і майстрів народної творчості.

(Участь у першому Книжковому Форумі беруть заступник голови Рівненської обласної ради Олексій Бучинський,

а також голова постійної комісії з питань гуманітарної політики Алла Черній)

Захід передбачає понад 30 активностей. Це виставки друкованої продукції рівненських видавництв та видавців, презентації книг та автограф-сесії, зустрічі з зірковими гостями, мистецькі майстерки для юних читачів та інше.

Зокрема, шанувальникам читання представлять книги-переможці щорічного обласного конкурсу «Краща книга Рівненщини», інклюзивну літературу, рідкісні видання з фондів Музею книги та друкарства Державного історико-культурного заповідника м. Острога.

Юні читачі ознайомляться з книгами з доповненою реальністю (AR) для читання іноземною мовою.

До слова, на Форумі для дітей облаштували окрему літературну резиденцію. Окрім виставки сучасної дитячої книги, тут діятимуть майстер-класи з виготовлення янголів-охоронців для наших військових, діти освоюватимуть техніку орігамі. А Рівненський академічний театр ляльок покаже виставу «Коти-біженці».

Запрошені й зіркові гості – поет, віршотелер Андрій Пермяков та музичний гурт «Енжі Крейда».

Про актуальні питання сучасної української книги, видавничої справи, читання серед дітей та дорослих, збереження через книгу наших традицій та культури, безбар’єрність говоритимуть фахівці під час дискусійного «Відкритого мікрофону».

А своїми читацькими вподобаннями книголюби ділитимуться під час арт-діалогу.

Ще одна з ініціатив першого обласного Книжкового Форуму - це можливість зробити книжкові донати для бійців, які проходять лікування та реабілітацію в Рівненському обласному госпіталі ветеранів війни.