09-11-2023

На Рівненщині продовжують роботу над "Паспортом готовності громади до подолання наслідків війни"

Рівненщини є пілотною областю з реалізації цього проекту. Сьогодні відбулося перше засідання робочої групи, яка працює над цим питанням.

Її очолили заступник голови Рівненської обласної ради Віталій Ундір, перший заступник голови ОДА, депутат обласної ради Сергій Подолін. А також – радник-уповноважений Президента України з питань реабілітації учасників бойових дій, учасник російсько-української війни Вадим Свириденко.

(Вадим Свириденко)

Він, зокрема, наголосив на тому, що питанням ветеранів, військовослужбовців та їх родин активно займаються громадські організації за підтримки міжнародних партнерів. Однак завдання влади – вже сьогодні скоординувати роботу абсолютно всіх служб, котрі повинні вирішувати ці питання. Це і соціальний захист, і медичне забезпечення та реабілітація, питання освіти, працевлаштування та відкриття власного бізнесу тощо. 

Саме задля цього на Рівненщині розробляють "Паспорт готовності громади до подолання наслідків війни".

Це буде своєрідний алгоритм, яким допоможе, передусім, керівникам тергромад, організувати на території своїх ТГ спектр всіх необхідних послуг для ветеранів, бійців, їхніх родин та родин загиблих чи зниклих безвісти. А для цього на Рівненщині має діяти зручна та доступна мережа ЦНАПів, медичних установ, центрів реабілітації та психосоціальної підтримки тощо.

(Сергій Подолін)

(Жанна Чмут - спеціаліст з розбудови громадянського суспільства та роботи з ветеранською спільнотою ПРООН)

Крім того, ці заклади, установи та послуги мають бути внесені до окремої бази даних, коли людина просто у своєму мобільному може знайти інформацію, де і яку послугу чи допомогу може отримати за місцем проживання. Тому під час засідання йшлося і про створення дашборду щодо адаптації ветеранів війни на території Рівненської області.

- Війна триває. І ми усвідомлюємо, що кількість ветеранів та родин, яким необхідна буде допомога, лише зростатиме. Тому ми вже розпочали роботу над ініціативою, завдяки якій в кожній громаді будуть створені умови, коли не ветеран ходить за послугою, а послуга знаходить ветерана. І, важливо, щоб своє бачення з цього питання висловили також керівники наших тергромад та вносили свої пропозиції при формуванні Паспорту готовності, - зауважив заступник голови РОР Віталій Ундір.

(Вікторія Опанасюк, Віталій Ундір та Сергій Подолін)

Тому проєкт «Паспортом готовності громади до подолання наслідків війни" невдовзі обговорять на одному із засідань Ради громад при голові Рівненської обласної ради.

А фахівці НУ «Острозька академія» мають розробити критерії оцінки, за якими перевірити готовність конкретної громади долати наслідки війни. Тобто, визначити, які послуги вже надаються, а які напрямки роботи з ветеранами треба підсилити.

(Вадим Свириденко та Ольга Яковлева - директорка КЗ "Ветеранський простір" РОР)