01-03-2021

На Рівненщині продовжать масштабну інвентаризацію земель

2,5 млн.грн. передбачено в бюджеті Рівненщини у 2021 році на реалізацію заходів Регіональної програми розвитку земельних відносин у Рівненській області. Програму планують винести на розгляд сесії обласної ради 11 березня.

Сьогодні питання вивчали депутати постійної комісії з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку села під головуванням Віктора Щербачука.

Згідно з проєктом рішення загальний обсяг фінансування, передбачений на реалізацію заходів Програми складає понад 247 млн.грн. з різних джерел. Зокрема, понад 79 млн.грн. – кошти державного бюджету, 2,5 млн.грн. – з бюджету Рівненщини, 77 млн.грн. – місцеві бюджети, понад 89 млн.грн. інші джерела фінансування.

Як пояснила заступник начальника відділу землеустрою та охорони земель  Головного управління Держгеокадастру у Рівненській області Наталія Боровець, Програма передбачає проведення низки заходів. Передусім, йдеться про  інвентаризацію земель державної власності. На це з обласного бюджету цьогоріч планується виділити 430 тис.грн.

(Наталія Боровець)

Програма також передбачає проведення грунтового обстеження земель сільськогосподарського призначення, поліпшення сільськогосподарських угідь, рекультивацію порушених земель, виготовлення схем землеустрою, виготовлення грошової оцінки земель, зокрема, й тих, які перебувають за межами населених пунктів та інші роботи.

Зі свого боку, секретар постійної комісії Олександр Коваль звернув увагу фахівців управління на необхідність провести інвентаризацію лісових земель та  земель водного фонду. Зокрема, й тих, які перебувають за межами населених пунктів.

(Олександр Коваль (ліворуч) та Микола Мельник)

Голова постійно комісії Віктор Щербачук наголосив, що інвентаризація має бути проведена дуже скрупульозно. Адже нові територіальні громади дуже часто стикаються з проблемою необлікованих земель. Тож завдання профільної комісії обласної ради – тримати питання реалізації цієї програми на контролі, також і в частині використання коштів обласного бюджету на відповідні заходи.