10-10-2024

На Рівненщині презентували план дій для покращення психічного здоров’я населення

До Всесвітнього дня психічного здоров’я, який відзначають 10 жовтня, на Рівненщині підсумували впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров'я «Ти як?». Серед запрошених - керівники профільних комунальних закладів області та департаментів облдержадміністрації, представники районних адміністрацій.

Присутній на зустрічі перший заступник голови обласної ради Микола Кучерук підкреслив важливість цієї теми:

 - Ментальне здоров'я є важливим аспектом нашого загального здоров'я. Нам потрібно вчитися дбати про свій емоційний стан і стан наших близьких, адже емоції значно впливають на якість нашого життя. Гармонійний психічний стан підтримує фізичний і професійний розвиток, полегшує процес навчання та адаптацію до нових умов.

Програма ментального здоров'я «Ти як?» вже охопила різні сфери життя і до її реалізації залучені всі: уряд, міністерства, громади. Нам необхідно створити систему сервісів і послуг, які зможуть різними засобами підтримати людину, коли вона не справляється з цим самостійно, - зазначив перший заступник голови РОР. 

Директор Департаменту цивільного захисту та охорони здоров'я населення Рівненської ОДА Олег Вівсяник презентував План заходів на 2024-2026 роки з реалізації Концепції розвитку охорони психічного здоровя в Рівненській області та Соціальний паспорт на період  до 2030 року. Серед ключових цілей: покращити психічне здоров'я жителів Рівненщини, створити інтегровану систему послуг, підвищити обізнаність та знизити упереджене ставлення до окремої людини чи групи людей, розвинути кадровий потенціал та, у підсумку, сторити максимально безпечне середовище.

На сьогодні 29 громад області подали заявки на створення центрів життєстійкості, де надаватимуть комплексну підтримку соціально вразливим категоріям населення.

Крім того, за словами директорки комунального закладу обласної ради "Денний центр соціально-психологічної допомоги", регіональної координаторки програми "Ти як?" у Рівненській області Олени Бобровської, в шести громадах — Рівненській, Вараській, Острозькій, Клеванській, Костопільській та Здолбунівській працюватимуть консультанти програми. Це фахівці, які мають досвід роботи з ветеранами, внутрішньо переміщеними особами, постраждалими від насильства та дітьми з інвалідністю.

В рамках заходу і з нагоди Всесвітнього дня психічного здоров'я відзначили заклади та громади за найбільші досягнення у впровадженні ініціатив з ментального здоров'я. Лауреатів обирали у шести сферах: охорона здоров'я, соціальний захист, освіта, оборона й ветеранська політика, безпека, культура, молодь і спорт. Серед кращих є і комунальні заклади та підприємства обласної ради. 

Нагадаємо, Всеукраїнська програма ментального здоров’я «Ти як?» є ініціативою першої леді України Олени Зеленської і спрямована на розвиток культури піклування про ментальне здоров'я та створення ефективної системи психосоціальної підтримки. Програма розпочалася у травні 2022 року і продовжує розширювати свою діяльність у різних регіонах країни.