10-02-2020

На Рівненщині представили новий проект адміністративно-територіального устрою

Сьогодні відбулося чергове засідання робочої групи з формування нового плану адміністративно-територіального устрою Рівненської області. Керівники області, районів, міст, голови сільських рад та ОТГ, експерти з питань місцевого самоврядування, народні депутати обговорили новий проект перспективного плану, який буде подано на затвердження Кабінетом Міністрів України. Участь в засіданні взяли перший заступник голови обласної ради Сергій Свисталюк та голова постійної комісії з питань місцевого самоврядування, розвитку територій та європейської інтеграції Валентин Крока.

Перед тим, як винести проект на голосування членів робочої групи, упродовж двох тижнів у всіх районах Рівненщини на рівні громад обговорювали новий адмінтерустрій, який запропонувало Міністерство розвитку громад та територій України, і який представили громадськості області під час першої наради 24 січня.

Власне бачення та пропозиції громади надсилали до обласної ради та облдержадміністрації.  

Проект, який винесли на обговорення сьогодні, був розроблений фахівцями облдержадміністрації з урахуванням більшості пропозицій від громад. Передусім тих, які об’єдналися до 2020 року та прагнуть зберегти принцип добровільного об’єднання вже в новому адміністративно-територіальному поділі.

Голосування відбувалося по кожному району окремо. Перед тим відбувалося обговорення з представниками тієї чи іншої громади.

У підсумку робоча група затвердила проект перспективного плану Рівненської області, згідно з яким матимемо 60 ОТГ. У розрізі районів це виглядає так:

Зарічненський район – Локницька та Зарічненська ОТГ,

Володимирецький район – Володимирецька, Вараська, Рафалівська, Полицька, Антонівська та Каноницька ОТГ,

Дубровицький район – Висоцька, Дубровицька, Миляцька ОТГ,

Рокитнівський район – Старосільська, Березівська та Рокитнівська ОТГ,

Сарненський район – Сарненська, Степанська, Клесівська, Немовицька та Вирівська ОТГ,

Костопільський район – Головинська, Деражненська, Костопільська та Малолюбашанська ОТГ,

Корецький район – Корецька та Великомежиріцька ОТГ,

Млинівський район – Острожецька, Ярославицька, Підлозцівська, Млинівська та Бокіймівська ОТГ,

Радивилівський район – Крупецька, Радивилівська та Козинська ОТГ,

Демидівський район – Боремельська та Демидівська ОТГ,

Гощанський  - Гощанська, Бабинська та Бугринська ОТГ,

Єдиним районом, на базі якого планується створити одну ОТГ, як і було заявлено раніше, залишився Острозький – з Острозькою ОТГ.

Як результат бурхливого обговорення під час першого засідання робочої групи 24 січня, чи не найбільша кількість ОТГ за планом може бути створено в Дубенському районі – це Привільненська, Дубенська, Вербська, Смизька, Тараканівська, Семидубська, Мирогощанська, Варковицька ОТГ. До цього переліку може додатися ще одна громада – Повчанська. Принаймні таку пропозицію сьогодні підтримали члени робочої групи.

Чисельним за кількістю ОТГ може стати й Рівненський район. На розгляд Кабінету Міністрів буде подано поділ на 9 громад: Великоомелянську, Дядьковицьку, Зорянську,  Клеванську, Олександрійську, Шпанівську, Білокриницьку, Корнинську та Рівненську ОТГ. У той же час, пропозицію кількох сільрад, які хотіли обєднатися навколо Городка і створити ще одну окрему ОТГ, робоча група не підтримала.

Що ж до Березнівського району, то на розгляд уряду область подає два варіанти поділу. За першим район може бути поділено на Березнівську та Малинську ОТГ. За другим – на Березнівську, Малинську та Соснівську ОТГ.

Не без емоцій відбулося обговорення адміністративно-територіального поділу Здолбунівського району. За проектом його поділено на дві ОТГ – Здолбунівську та Мізоцьку. А от пропозицію створити ще одну громаду – Здовбицьку - робоча група не підтримала.