01-06-2023

На Рівненщині працюють над тим, щоб створити належні умови для адаптації та добробуту військовослужбовців

За прогнозами Мінветеранів після перемоги кількість ветеранів та членів їх сімей становитиме приблизно 3-5 млн осіб. Частина з числа ветеранів можуть бути особливо чутливими. Так, обласна влада разом з силовими структурами, громадськими організаціями вже напрацьовують проєкти та створюють всі умови, які допоможуть військовослужбовцям адаптуватися у цивільне життя після демобілізації.

Сьогодні під час засідання «круглого» столу «Ветеран і Закон» за участі заступника голови обласної ради Віталія Ундіра, першого заступника голови ОВА Сергія Подоліна, голови постійної комісії з питань соціальної політики та соціального захисту Вікторії Опанасюк обговорили актуальні проблеми з якими можуть зіштовхнутися захисники та захисниці у мирному житті.

Віталій Ундір зауважив, що Рівненщина – це перша область в Україні, яка реалізовує проєкт із соціального менеджерства в територіальних громадах та впроваджує пілотний проєкт в рамках Національної програми психічного здоров’я та психосоціальної підтримки за ініціативи першої леді Олени Зеленської. Так, до кінця року у чотирьох громадах мають створити центри соціально-психологічної підтримки. Туди зможуть звертатися як військовослужбовці, так і цивільні особи.

- Ми працюємо над тим, щоб створити гідні умови для реабілітації, розвитку та адаптації у цивільне життя захисників та захисниць. Водночас територіальні громади повинні теж поставитися до цього відповідально і посилити роботу соціальних менеджерів, -  наголосив заступник голови обласної ради.