03-07-2023

На Рівненщині працюють над розробкою «Паспорту готовності громади до подолання наслідків війни»

Такий документ має бути розроблений в кожній громаді області. Це своєрідна «база даних», яка містить упорядковану інформацію щодо потерпілих від війни, а саме: ветеранів, учасників військових дій, їх сімей, родин загиблих, померлих, тих, хто перебуває в полоні, зниклих безвісти, вимушено переміщених осіб.

Крім того, «Паспорт готовності громади» має стати частиною стратегій розвитку ТГ, щоб під час планування місцевих бюджетів були максимально враховані потреби згаданих категорій населення.

Про це, а також інші питання, які стосуються роботи з ветеранами та їхніми родинами, йшлося на черговій робочій нараді за участю радника-уповноваженого Президента України з питань реабілітації учасників бойових дій  Вадима Свириденка, керівництва Рівненської обласної ради, обласної військової адміністрації, профільних департаментів, комунального закладу облради «Ветеранський простір» та громадських організацій з питань ветеранів.

(Вадим Свириденко)

Це не перший візит Уповноваженого на Рівненщину. Сьогодні Вадим Свириденко відвідав Рівненський обласний госпіталь ветеранів війни Рівненської обласної ради, де поспілкувався з лікарями та бійцями, які проходять реабілітацію.

- Ми чудово розуміємо, що кількість воїнів, яким буде необхідна допомога суспільства, лише зростатиме. Так само, як і кількість гострих питань, що стосуються їхнього лікування, реабілітації, соціальної адаптації. Вкотре переконався, що Рівненщина – одна з тих областей, де знають, що саме необхідно робити вже сьогодні, і в якому напрямку рухатися. Водночас, таке розуміння повинно бути на рівні кожної громади. Тут повинні знати, як саме допомагати нашим ветеранам, їхнім родинам, родинам загиблих та зниклих безвісти звикати до цивільного життя і регулярної реабілітації, - зауважив Вадим Свириденко.

(Радник-уповноважений Президента України з питань реабілітації УБД Вадим Свириденко

 та перший заступник голови ОДА Сергій Подолін)

(Фахівці КЗ "Ветеранський простір" РОР)

У той же час, учасники наради зауважили, що на сьогодні в територіальних громадах відсутня повна, чітка та впорядкована інформація про кількість та потреби військових та їхніх родин.

Роботу з цими категоріями населення мають проводити соціальні менеджери громад. Однак такі фахівці є в меншій половині ТГ Рівненщини.

(Перший заступник голови Рівненської обласної ради Микола Кучерук)

(Заступник голови Рівненської обласної ради Віталій Ундір)

Як зауважили присутні на нараді заступники голови Рівненської обласної ради, в обласні раді постійно працюють над тим, щоб допомогти головам тергромад налагодити роботу в цьому напрямку. Під час засідань Ради громад, які відбуваються щомісяця, керівникам ТГ надають різнобічну інформацію щодо роботи з ветеранами, актуальні грантові проєкти щодо подолання наслідків війни, консультації фахівців для родин, в яких є зниклі безвісти тощо.

(Директорка КЗ "Ветеранський простір" РОР Ольга Яковлєва

та представник Уповноваженого з прав людини в Рівненській області Олександр Корнійчук)

З уваги на реалії та суспільний запит, комунальний заклад «Ветеранський простір» постійно розширює роботу. Сьогодні тут на порядку денному –розробка проєкту «Паспорта готовності громади до подолання наслідків війни».

Про розробку цього документа планують говорити під час чергового засідання Ради громад вже 5 липня.

(Заступник голови Рівненської обласної ради Сергій Свисталюк)

(Голова Рівненської обласної організації Української спілки ветеранів Афганістану Сергій Зінич)

(Координаторка з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин Олена Хотенко)