28-04-2023

На Рівненщині понад 900 об’єктів можуть демонтувати через новий закон про заборону пропаганди держави-агресора

27 липня 2023 року набуває чинності Закону України "Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні та деколонізацію топонімії". Механізм його впровадження у територіальних громадах Рівненщини обговорили під час засідання Ради громад при голові Рівненської обласної ради.

Як роз’яснив начальник відділу юридичного забезпечення та кадрової роботи виконавчого апарату РОР Богдан Гречко, цим законом, зокрема, забороняється:

- присвоювати географічним об’єктам назви, які звеличують, увіковічують, пропагують або символізують державу-окупанта,

- її визначні, пам’ятні, історичні та культурні місця, міста, дати, події, її діячів, які упродовж історії здійснювали військову агресію проти України та інших суверенних країн.

На виконання вимог цього закону органи державної влади та органи місцевого самоврядування повинні:

- вилучити з публічного простору пам’ятники, присвячені особам, які причетні до реалізації російської імперської політики,

- перейменувати вулиці, площі, парки, сквери, географічні об’єкти, які містять символіку російської імперської політики.

- За інформацією, яку ми маємо на сьогодні, на Рівненщині є більше 910 об’єктів, які можуть підпадати під дію цього Закону. 87 з них перебувають під охоронними знаками. Профільне управління обласної державної адміністрації вже звернулося до міністерства щодо зняття цих обмежень. Щоб після того, як закон набуде чинності, їх можна було демонтувати, - повідомив голова Рівненської обласної ради Андрій Карауш.

На думку керівників області, виконання норм цього закону – це спільна відповідальність обласної ради, облдержадміністрації та керівників громад. Останні, зокрема, вже сьогодні повинні готуватися до інвентаризації об’єктів, які розміщені на їх територіях та можуть підпадати під дію цього закону.