26-06-2022

На Рівненщині помолилися за спокій полеглих під Берестечком козаків

Світлу пам'ять козаків, полеглих у битві під  Берестечком у далекому 1651 році, вшанували сьогодні під час традиційного пам’ятного заходу. До спільної поминальної молитви долучилися голова обласної ради Сергій Кондрачук, його перший заступник Сергій Свисталюк, депутати обласної ради.

Цьогоріч пам’ятні заходи з огляду на ситуацію в країні попередньо не анонсували. Тож на вшанування в національному історико-меморіальному заповіднику «Поле Берестецької битви» зібралося менше люду, аніж зазвичай. Не було й звичного ярмаркування.

Учасники дійства спільно помолилися за вічний спокій полеглих героїв. Цьогоріч панахиду провів предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній.

Потому відбулася традиційна хода до пам'ятника героям, полеглим у Берестецькій битві. До монумента поклали квіти, вклонившись звитязі козаків, які багато років тому стали на захист України, як і їхні нащадки нині.

 - Нині інколи можна почути, що у дні, коли щодня проводимо в останній шлях героїв нинішньої війни, такі відзначення не на часі. Не погоджуюся з цим твердженням. Бо якби ми впродовж тридцяти років незалежності гідно вшановували усіх тих, хто століттями вів боротьбу за свободу України, то, можливо, зуміли б уникнути війни сучасної, - зазначив Сергій Кондрачук.