07-02-2023

На Рівненщині покажуть український одяг від часів Київської Русі до сьогодення

Мешканців та гостей області запрошують на незвичайну благодійну інтерактивну подію «Український одяг від часів Київської Русі до сьогодення». На заході можна буде ознайомитися із символікою, вишивкою, оберегами, які з давніх-давен застосовували наші предки у своєму одязі.


Ви дізнаєтесь:
- чому таке величезне значення для українців має вишиванка і як саме захищають оберегові візерунки, вишиті мамою, дівчиною, хрещеною на рушниках та сорочках;
- чому українськи жінки носили пояси з молитвами та "заговорами";

- що таке плахта, лунниці і чому українськи бабусі й досі одягають прикраси дуже цікавої форми;
-  як одежу київських князів носять чоловіки до сьогодення; 
- чому "покривали" голову жінки на теренах України і що таке "хусткування"; 
- скільки існує варіантів зав'язувати звичайну хустку і як це допомогає у різних життєвих ситуаціях.


- Зараз, коли в Україні йде війна, ми розповідаємо всьому світу про історію, культуру та побут українського народу від часів далекого Трипілля до наших днів. Наша мета - показати справжню українську історію, нагадати, за що саме ми цінуємо, поважаємо і зберігаємо культурні традиції наших предків і звідки черпає силу український народ, - каже директорка КЗ «Рівненський обласний центр народної творчості» Ірина Баковецька.

Протягом інтерактивної зустрічі працюватимуть дослідниці українського національного одягу: Ніна Белліні - Гід Всеукраїнської асоціації гідів України, Історик, Викладач, Автор унікальних екскурсій Києвом, Призер в номінації "Краща іммерсивна екскурсія" від Всеукраїнської асоціації гідів України, автор і ведуча он-лайн екскурсії американсько-української групи від Nova Ukraine та Олена Медведєва-Звіздовська - засновник і керівник туристичної агенції Дива країни м.Київ. Гід, автор туристичних маршрутів місцями сили України.

Початок о 12:00 у галереї європейського живопису «Євро-Арт» (м. Рівне, вул. Проспект Миру, 4). Вхід безкоштовний за попередньою реєстрацією https://forms.gle/burAJVeaVbu71UQ8A .

В рамках події також триватиме благодійний збір на потреби ЗСУ.