25-10-2023

На Рівненщині підсумували впровадження проєкту PRO_MentalHealth

Відбувся регіональний форум «Психосоціальна підтримка в Україні: практичне втілення моделі PRO_MentalHealth на прикладі громад Рівненщини».

Учасники заходу підсумували реалізацію проєкту зі створення центрів психосоціальної підтримки в нашій області.
Також обговорили перспективи співпраці на наступний рік.

Нагадаємо, що Рівненщина є пілотним регіоном, де в рамках проєкту "Психосоціальна підтримка в Україні" цьогоріч відкрили 4 Центри психосоціальної підтримки: у Здолбунові, Дубно, Вараші та Сарнах. Таким чином, охопивши всі райони області. 
Послуги з відновлення психічного здоров’я, соціальної і професійної адаптації надаються передовсім учасникам бойових дій, особам з інвалідністю внаслідок війни, членам загиблих ветеранів, Захисникам і Захисниць України, а також внутрішньо переміщеним особам. 
Учасниками форуму стали представники влади, зокрема, керівники громад, фахівці закладів і установ медичної та соціальної сфери, експерти. 


- Реалізація цього проєкту на Рівненщині -  надважлива. Сьогодні є критична потреба у психосоціальній підтримці людей, які постраждали від війни. Крім того, має бути законодавче підгрунтя для надання таких послуг саме на рівні громад. Адже наше спільне завдання - не тільки допомогти людям знаходити вихід з кризових ситуацій, а й навчити їх правильно підтримувати одне одного, - зауважив голова Рівненської обласної ради Андрій Карауш. 

Він подякував польським партнерам проєкту, які стали надійним тилом для України, в тому числі і в питанні психосоціальної реабілітації українців. 

Проєкт реалізовано Фондом міжнародної солідарності у партнестві з BGK, Європейською Комісією та програмою «Підтримка демократії» Міністерства закордонних справ Республіки Польща. 
Поляки надали 212,5 тис. злотих на проведення ремонтів та закупівлю обладнання у новостворених центрах. Крім того, фінансово підтримуватимуть їх роботу до кінця 2023 року. Далі центри  працюватимуть за кошти місцевих бюджетів.