28-09-2023

На Рівненщині підсумували результати моніторингу соціальних закладів та місць несвободи

Влітку цього року представники Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини спільно з громадськими організаціями відвідали місця несвободи, обласні психоневрологічні інтернати та геріатричні пансіонати. Загалом до моніторингової місії було включено 14 установ Рівненщини.

Передусім перевіряли умови перебування ув’язнених, тих хто під слідством, а також підопічних соціальних закладів. Окрім дотримання норм перебування та проживання, аналізували якість та об’єм надання медичних послуг, наявність найпростіших укриттів тощо. Порушили питання дефіциту кадрів у закладах соціальної сфери та розмір заробітних плат персоналу.

Про ці та інші проблеми, які були виявлені під час моніторингових візитів, говорили під час робочої зустрічі, яка відбулася в онлайн-форматі. Окрім представників Уповноваженого ВРУ з прав людини та громадських активістів, до розмови доєдналися представники департаменту соціальної політики Рівненської ОДА, прокуратури Рівненської області, керівники установ та закладів, де відбувався моніторинг. Від Рівненської обласної ради у зустрічі взяв участь  заступник голови Віталій Ундір.

- Моніторинг торкнувся чотирьох закладів обласної ради, які відносяться до соціальної сфери. Це Рівненський, Острозький, Мирогощанський психоневрологічні інтернати та Здолбунівський геріатричний пансіонат. Їхні керівники доповіли, які з недоліків, котрі були виявлені, вони вже усунули, а над якими ще працюють. Обласна рада має результати цих перевірок. Тож, зі свого боку, також тримаємо ці питання на контролі і зацікавлені в тому, щоб якнайшвидше їх вирішити, - зауважив Віталій Ундір.