28-06-2023

На Рівненщині перевірять умови проживання ВПО

Про допомогу переселенцям та питання, на які влада і відповідні служби мають звернути увагу, говорили під час засіданні Міжфракційного депутатського об'єднання "ВПО України".

(Депутати ВРУ Дмитро Соломчук, Віталій Войцехівський, Євгеній Брагар)

Десант народний депутатів, представників громадської організації "ВПО України" напередодні працював на Рівненщині. Підсумком роботи стала нарада з керівництвом області, фахівцями соціальних служб та профільних департаментів, обласного центру зайнятості, головами територіальних громад, де проживає найбільше ВПО.

(Максим Ткаченко - народний депутат України)

Рівненську обласну раду на засіданні представляли заступник голови Віталій Ундір та голова постійної комісії з питань бюджету, фінансів та податків Ігор Ясенюк.

(Віталій Ундір - праворуч та представник Уповноваженого з прав людини в Рівненській області Олександр Корнійчук - ліворуч)

(Ігор Ясенюк - праворуч та народний депутат України Олександр Юрченко)

Питання, які обговорювали, - це охоплення ВПО місцями компактного проживання, умови перебування в МКП, працевлаштування та перекваліфікація переселенців, надання освітніх та медичних послуг родинам ВПО, оформлення соціальних виплат та допомог.

Нині на Рівненщині проживає 52,6 тисячі внутрішньо переміщених осіб. З них більше 74% - це жінки та діти і майже 2 тисячі ВПО з інвалідністю. Такі дані станом на 15 червня 2023 року.

Більшість з переселенців винаймають житло або живуть у рідних чи  друзів. Решта – оселилися в місцях компактного проживання (МКП). Це переважно гуртожитки навчальних закладів.

За інформацією обласної військової адміністрації сьогодні на Рівненщині діє 62 МКП, умови перебування в яких контролює влада. А також допомагають волонтерські та благодійні організації. Переселенців забезпечують харчуванням, якщо потрібно – меблями та іншими предметами необхідності, побутовою технікою, умовами для навчання дітей тощо.

З обласного бюджету на роботу з ВПО передбачили 79 млн грн. І це серйозний показник, - вважають представники міжфракційного депутатського об’єднання «ВПО України».

У той же час, за даними обласного центру зайнятості, з усіх офіційно зареєстрованих на Рівненщині ВПО лише 4 відсотки  - на контакті з ЦЗ. За весь період повномасштабного вторгнення працевлаштувати вдалося 968 осіб. Цьогоріч профорієнтаційні послуги отримали 435 осіб, частина зареєстрованих ВПО проходять навчання у підрозділах центру зайнятості за різними спеціальностями. І це досить низькі показники, вважають учасники засідання. Тож вирішили активізувати роботу в цьому напрямку.

Разом із тим, 9 ВПО отримали мікрогранти для власного бізнесу на загальну суму 2,2 млн.грн.

Також за підсумками наради дано доручення перевірити умови перебування переселенців в усіх місцях компактного проживання.