15-02-2024

На Рівненщині планують перейменувати села Московщина та Партизанське

Назви сіл Московщина і Партизанське Рівненської області не відповідають стандартам державної мови та стосуються російської колоніальної політики. Таке рішення минулого року опублікувала Національна комісія зі стандартів державної мови.

Як повідомив у телеграм-каналі голова обласної ради Андрій Карауш, процедура перейменування вже розпочата.

Московщина – село у Млинівській громаді, де живе майже два десятки людей. Зі слів голови тергромади Дмитра Левицького, відбулися громадські слухання, люди визначились із новою назвою – Щасливе. З відповідною пропозицією громада звертається до Верховної Ради України, в межах пів року парламент має її розглянути.

За інформацією Українського інституту національної пам’яті, це село засноване у 1925 році чеськими колоністами, назва Московщина не відповідає національному складу населення, яке там проживало і проживає.

Інший населений пункт, який чекає на зміну назви, - село Партизанське у Висоцькій громаді. Там живе менше двох сотень людей. В.о. голови Людмила Гура розповіла, що схід села вже відбувся, і жителі здебільшого з розумінням поставились до того, що їхнє село слід перейменувати. Наразі є кілька пропозицій, їх ще будуть виносити на обговорення і потім, у кінці березня, планують подати на сесію місцевої ради. Після цього - процедура розгляду у ВРУ.

- Якщо дослідити історію, то радянські партизани за своєю суттю представляли не сили опору, як це подавала пропаганда, а своєрідний "спецназ" – спеціальні підрозділи силових та каральних органів СРСР.  Ті ж самі вояки УПА, які виникли справді як підпілля і точно боролись за вільну Україну, іноді воювали з партизанами. Зараз час повертати історичну справедливість, - написав голова РОР Андрій Карауш.