02-07-2024

На Рівненщині обговорюватимуть майбутнє Клеванської та Вербської санаторних шкіл

Під час чергової сесії обласної ради депутати ухвалили рішення винести на громадське обговорення пропозиції щодо зміни типу та перейменування Клеванської та Вербської санаторних шкіл І-ІІІ ступенів. Їх підготував департамент освіти і науки Рівненської ОДА.

В рамках освітньої реформи, яка триває в Україні, та відповідно до Закону України "Про повну загальну середню освіту", до 1 липня 2025 року засновники санаторних шкіл, якими в даному випадку є обласна рада, зобов'язані змінити тип таких закладів або припинити їхню діяльність шляхом реорганізації або ліквідації.

Клеванська санаторна школа – заклад для дітей із захворюваннями серцево-судинної системи. Тут планують утворити спеціалізований загальноосвітній заклад – Обласний науковий ліцей в селищі Клевань Рівненської обласної ради. Його метою буде залучення та підготовка молоді до наукової і науково-технічної діяльності. На базі школи вже діє гурток "Робототехніка", а в майбутньому планують запровадити поглиблене вивчення інформатики, факультативних курсів веб-розробки та іноземних мов.

Вербська санаторна школа, де навчаються діти з хронічними неспецифічними захворюваннями органів травлення, може бути перепрофільована у Спеціальну школу в селі Верба для дітей з особливими освітніми потребами, включаючи складні порушення розвитку. У цьому закладі освіту будуть здобувати учні з урахуванням їхніх індивідуальних потреб, можливостей та здібностей.

Проєкти рішення про зміну типу закладів будуть незабаром оприлюднені на офіційних сайтах Клеванської селищної та Вербської сільської ради для ознайомлення громадськості з майбутніми змінами. Далі плануються  обговорення та слухання у форматі нарад, круглих столів чи зустрічей для збору пропозицій та зауважень від мешканців громади.

Після відповідних напрацювань, за підсумками обговорень, буде ухвалено рішення щодо подальшої долі навчальних закладів.

Детальніше про ці та інші питання сесії 28 червня голова обласної ради Андрій Карауш розповість в ефірі програми "PROполітику" на телеканалі ITV  - завтра, 3 липня, о 19.30. У соціальних мережах ITV media group ця розмова буде доступна 4 липня.