28-08-2023

На Рівненщині обговорили стратегію розвитку освіти

Сьогодні відбувся щорічний освітні форум «Освіта Рівненщини. Філософія змін 3.0. НУШ». Він зібрав понад 200 учасників – директори закладів загальної середньої освіти, професійних училищ, голів територіальних громад, представників батьківського комітету та громадських організацій. До участі у форумі долучилися радниця Міністра освіти і науки України Лілія Гриневич, голова обласної ради Андрій Карауш, його перший заступник Микола Кучерук, заступник голови облради Віталій Ундір та депутати обласної ради.

 В ході заходу обговорили стратегію розвитку освіти Рівненщини, перезавантаження реформи Нової української школи  та нові виклики.

Так, з 1 вересня за парти сядуть учні у 334 закладах загальної середньої освіти. Водночас 45 закладів освіти, які розташовані у «40-км зоні» до кордону з білоруссю планують навчатися в очному/змішаному режимі. За словами директора департаменту освіти і науки облдержадміністрації Петра Коржевського, у порівнянні з травнем цього року відсоток очного навчання збільшиться на 20%.

Відзначимо, що на Рівненщині у освітніх закладах активно впроваджують цифровізацію. Зокрема, у 400 (74%) школах запроваджено електронні журнали. Також в області затверджено Регіональний план заходів щодо створення належних умов для безпечного та якісного харчування у закладах освіти на 2023 рік.

Водночас Лілія Гриневич наголосила, що освітня політика насамперед має бути спрямована на подолання втрат від війни, йдеться про конкретну або загальну втрату знань і навичок, регресу в академічному процесі, найчастіше через тривалі прогалини або перерви в навчанні учнів.

- Освітня політика також повинна бути спрямована на забезпечення майбутньої успішної самореалізації українців у рідній країні та на розвиток української держави, яка набуде нових рис у порівнянні з довоєнним станом. Нашим дітям потрібна стійкість, здатність до адаптації та вміння приймати відповідальні рішення, - додала радниця Міністра освіти і науки України.

Зі свого боку Андрій Карауш відзначив, що Рівненщина є прогресивною областю. Все перспективне та прогресивне апробується саме в нашій області.

- Ми не боїмося брати на себе виклики, і саме галузь освіти є належним доказом цьому. Ми з честю тримаємо цей виклик. Я радий, що ми маємо таку освітянську спільноту, яка дає розвиток освіти нашої держави. І саме головне – ті люди, які працюють в освіті. Адже ви – неоціненний скарб, тому що вчитель учню може передати той ген патріотизму, любові до Батьківщини і навчання. Дякую за вашу універсальність і за вдосконалення, - наголосив голова обласної ради.

В рамках заходу всі присутні ознайомилися і з практичною платформою – творча майстерня нової української школи. Зокрема, було презентовано виставки: STEM-центрів, класу безпеки, мистецький арт-простір, The LEGO Foundation та видавництва «Ранок», «Літера».

Закінчився форум нагородженням кращих серед найкращих освітян області.