26-09-2024

На Рівненщині обговорили результати моніторингу закладів охорони здоров’я, які надають перинатальну допомогу

Сьогодні на Рівненщині відбулася робоча зустріч заступниці голови Національної служби здоров’я України (НСЗУ) Ірини Кондратової з головами тергромад та представниками закладів охорони здоров'я, які надають спеціалізовану медичну допомогу.

Мета обговорення  -  дотримання медзакладами умов договорів  з НСЗУ, їх відповідність вимогам до пакетів послуг «Пологи», «Медична допомога новонародженим у складних неонатальних випадках», результати аналізу маршрутизації пацієнток з групи перинатального ризику, а також стратегічне планування надання перинатальної допомоги на наступні 3 роки. Участь у заході взяв також перший заступник голови обласної ради Микола Кучерук.

Особливу увагу на зустрічі приділили ефективному використанню коштів які виділяють Україні на фінансування програми медичних гарантій.

 - Оскільки фінансування надходить від міжнародних партнерів, ми маємо забезпечити прозоре та результативне використання цих коштів, – зазначила Ірина Кондратова.

Зустріч розпочалась з аналізу показників демографічної ситуації в Україні. За минулий рік в державі народилось 182 316 дітей, що значно менше у порівнянні з попередніми роками. У 2022 році цей показник становив 196 806 новонароджених, а у 2021 році – 260 502. Найбільша народжуваність була зафіксована у 2009 році — 507 118 дітей.

Рівненщина також демонструє негативну динаміку: у 2023 році в області народилося 9376 дітей, що менше, ніж у 2022 році (9749 новонароджених). З 2013 по 2021 роки показник народжуваності зменшився у 1,5 рази.

Ірина Кондратова також розповіла, що в Україні у 2024 році за пакетом «Медична допомога при пологах» законтрактовані 259 медзакладів, на пакет «Медична допомога новонародженим у складних неонатальних випадках» – 89.

В Рівненській області наразі допомогу при пологах надають у 12 закладах охорони здоров’я, які законтрактовані у 2024 році на пакет «Пологи». Три заклади продовжують приймати пологи, не маючи договорів з НСЗУ, у звʼязку з тим, що не відповідають мінімальним вимогам, а це: Острозька, Гощанська та Зарічненська багатопрофільні лікарні.  

Крім того, заслухали перспективи селективного контрактування на 2025 рік, тобто коли договори НСЗУ укладатиме з закладами на основі їх ефективності, а не відповідності загальним вимогам до надавачів медичних послуг. Це дозволить поступово сконцентрувати послуги для вагітних, породіль та новонароджених з групи високого перинатального ризику саме в тих закладах, що мають найкраще обладнання, фахові команди та цілодобово надають безпечну, якісну медичну допомогу та є фінансово спроможними, щоб послуга залишалася безоплатною для пацієнтів.

Ірина Кондратова також подякувала Обласному перинатальному центру, який на початку війни прийняв чимало вагітних з ускладненнями з інших регіонів України та зазначила, що центр увійшов до списку кращих за результатами міжнародного аудиту неонатальної служби у 2017 році.