17-10-2024

На Рівненщині обговорили переваги міжмуніципального співробітництва

Ця тема об’єднала учасників семінару-тренінгу «Міжмуніципальне співробітництво – як дієвий інструмент ефективного використання ресурсів громад та удосконалення послуг в умовах воєнного стану».

До заходу долучилися представники місцевої влади, національні та регіональні експерти з питань міжмуніципального співробітництва ТГ, заступники голів тергромад Вінницької, Волинської та Тернопільської областей, фахівці у громадах, які відповідають за напрям міжнародного співробітництва.

Мета таких навчань - підвищити обізнаність очільників ТГ в механізмах міжмуніципальної взаємодії, що у свою чергу сприятиме більш раціональному використанню коштів місцевих бюджетів та покращить якість послуг населенню.

За словами заступника начальника відділу міжнародного співробітництва та розвитку територіальних громад Рівненської обласної ради Олександра Дехтярчука, який взяв участь у семінарі, загальноукраїнський електронний реєстр договорів про співробітництво територіальних громад в Україні введено майже 10 років тому. На сьогодні там зареєстровано 1141 договір ММС.

У той же час, Рівненщина входить до п’ятірки областей, які ефективно налагоджують таке співробітництво між громадами - наразі наші ТГ уклали 89 угод ММС. Серед найактивніших - Радивилівська, Корецька, Дубенська, Млинівська, Березнівська, Мирогощанська, Привільненська, Соснівська та Клеванська ТГ.

Якщо говорити про напрямки співпраці, то це освіта, медицина, культура, інфраструктура, архівна галузь, спорт та інклюзія.

Загалом, учасники семінару-тренінгу під час теоретичних та практичних занять опрацювали з десяток питань, які стосуються такого виду співробітництва між громадами.

Національний експерт з питань діяльності старост та співробітництва територіальних громад Олександр Врублевський розпочав з основ і розповів про саме поняття міжмуніципального співробітництва, його правову основу, останні законодавчі зміни. Також розповів про підготовчий етап організації міжмуніципального співробітництва, дорожню карту підготовки договорів ММС, зокрема щодо надання чи вдосконалення соціальних, освітніх та медичних послуг.

Представники громад також поділилися успішними кейсами щодо реалізації угоди ММС на прикладі своїх ТГ. Окрім питань освіти та медицини, йшлося про позитивний досвід у вирішенні питання водопостачання, розвитку інклюзивних послуг, управління побутовими відходами тощо.

Захід відбувся завдяки Програмі розвитку ООН в Україні в рамках проєкту «Посилене партнерство для сталого відновлення», що фінансується урядом Швеції.