27-03-2024

На Рівненщині міркують, як підготувати громади до повернення ветеранів

Саме Рівненщина стала тією областю, де працюють над розробкою методології, яка допоможе тергромадам узагальнити всю інформацію щодо сервісів та послуг, що їх потребуватимуть  захисники і захисниці після повернення  додому. Над розробкою методології, яка допоможе громадам визначати, чи готові вони до (ре)інтеграції ветеранів в цивільне життя, працюють науковці НУ «Острозька академія».

Сьогодні у Рівному зібралися експерти ветеранської спільноти, представники влади, громадського сектору та сервісних служби, щоб обговорити потреби і запити ветеранів, визначити індикатори готовності ТГ до зустрічі з ними, поділитися успішним досвідом громад у політиці підтримки ветеранів.

На думку Вадима Свириденка, який є радником-уповноваженим Президента України з питань реабілітації учасників бойових дій, роль держави у цьому питанні – не контролювати, а чути запити на місцях.

 

- У великому місті ветерану допомогти легше, аніж у віддаленій громаді. Тому держава та місцева влада повинні створити систему, яка забезпечить повний перелік однаково якісних послуг та сервісів - незалежно від того, де проживає захисник чи захисниця, - зауважив Вадим Свириденко.

Зі свого боку, голова Рівненської обласної ради Андрій Карауш наголосив на тому, що ставлення суспільства до ветеранів вимірюється не в кількості створених центрів та хабів, а тим, наскільки соціалізованим почувається ветеран, повернувшись додому.   

 

- Це якраз про повсякденне життя в громаді, коли людина може отримати всі необхідні послуги, задовольнити будь-яку свою потребу – медичну, реабілітаційну, освітню, культурну, професійну тощо. На жаль, не в кожній громаді сьогодні розуміють ці виклики і готові на них відповідати. До прикладу, в питанні організації роботи соціальних менеджерів, яке ми реалізовуємо на Рівненщині ще з 2017 року, досі є чимало прогалин. Тому ветеранська політика – це сьогодні наша спільна і головна відповідальність, яка має поширюватися на всі сфери життя, - наголосив голова обласної ради.

У той же час, зауважили учасники зустрічі, ветеранів не слід сприймати лише як отримувачів послуг – вони повинні стати повноцінними учасниками суспільства через можливість реалізуватися в цивільному життя. А фраза «вдома чекають» - має бути ключовою у формуванні державної ветеранської політики.

Організація стратегічної сесії щодо розробки методології оцінки готовності громад до (ре)інтеграції ветеранів в цивільне життя  - це ініціатива комунального закладу обласної ради «Ветеранський простір» у партнерстві з «Острозькою академією» та за сприяння Програми розвитку ООН (UNDP) наданої в межах проєкту «EU4Recovery — Розширення можливостей громад в Україні». Фінансову підтримку надає Євросоюз.