19-07-2024

На Рівненщині діти з діагнозом СМА отримають більші можливості для лікування

Днями Рівненська обласна дитяча лікарня підписала Меморандум про співпрацю з товариством «РОШ Україна». Швейцарська компанія «РОШ» має понад сторічну історію, її вважають одним з лідерів у діагностиці та фармацевтиці, зокрема, виробництві ліків від складних хвороб. Спінальна м’язова атрофія (СМА) – одне із таких захворювань.

Про це на своєму Telegram повідомив голова Рівненської обласної ради Андрій Карауш.

Підисана угода передбачає спільну роботу над розвитком системи охорони здоров'я, реалізацію різних ініціатив та проєктів.

У той же час, важливим моментом є те, що завдяки меморандуму, нашу РОДЛ залучать до програми "Об'єднані заради здоров'я". Вона передбачає, що за кожну придбану упаковку препарату для боротьби зі СМА, компанія-партнер подвоює ці ліки. А це - суттєва фінансова підтримка.

Адже одна порція препарату вартує 250 тис. грн. Залежно від випадку, треба 1 чи 2 дози на місяць. На Рівненщині маємо 54 дитини із діагнозом СМА.

Довідково. СМА - рідкісне генетичне захворювання, за статистикою, вражає одного-двох немовлят серед 10 тисяч. Спінальна м'язова атрофія характеризується наростальною м’язовою слабкістю у всьому організмі, а з віком паралізує. СМА – найпоширеніша генетична причина смерті дітей. Наша обласна дитяча лікарня є профільним закладом у лікуванні цієї недуги.

(Фото газети "Медичний вісник+")