15-08-2024

На Рівненщині дітей з вадами розвитку лікують іпотерапією

У Спеціальній школі міста Дубно активно застосовують іпотерапію, як один з напрямів лікування та реабілітації дітей з особливими потребами. Тут навчаються дітки, які мають вади інтелектуального розвитку, тому цей метод, що базується на взаємодії з спеціально навченими кіньми, допомагає дітям розвивати когнітивні та фізичні здібності.

Гурток діє в школі з 2021 року. На території закладу утримують двох коней, а заняття викладає дипломована фахівчиня, яка пройшла спеціальні курси в Києві.

За словами директорки спецшколи Тетяни Куцелі, іпотерапія дуже дієва і дає хороший результат. У діток з аутизмом спостерігається позитивна динаміка в когнітивному розвиту. Під час та після занять вони починають проявляти свої емоції, сміються та розмовляють.

Тетяна Куцеля розповідає, що учні не просто катаються на конях, вони виконують різноманітні вправи з логоритміки, дрібної моторики. Разом з тренером діти роблять комплекс вправ для постави, їх вчать орієнтуватись в просторі. Це в свою чергу сприяє розвитку когнітивної сфери та сенсорної діяльності.

Як допоміжні предмети використовують гімнастичну палицю, м’ячі, прищепки та інше. 

Курс іпотерапії включає 10 занять тривалістю від 30 до 40 хвилин, залежно від віку та фізичних потреб дитини. За рік у гуртку проходять навчання близько 40 дітей дошкільного та молодшого шкільного віку. Заняття проводяться протягом усього навчального року, незалежно від сезону.

Окрім цього, заклад активно знайомить з іпотерапією директорів інших шкіл, адже цей метод корисний для дітей із розладами опорно-рухового апарату.