14-12-2022

Соціальні виплати для «чорнобильців» виплачують без затримки

Про це сьогодні повідомила голова правління Рівненського обласного об’єднання всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» Ольга Кратюк під час зустрічі з керівництвом обласної ради та облдержадміністрації.

- Ми розуміємо, що сьогодні в країні йде війна, і всі інші питання відходять на другий план. Але водночас, я хочу відзначити, що всі соціальні виплати для учасників ліквідації на Чорнобильській АЕС проводяться без затримок. Дякую всім, що не стоїте осторонь наших проблем – зазначила Ольга Кратюк.

Зі свого боку заступник голови обласної ради Сергій Свисталюк вкотре подякував учасникам ліквідації за героїчний вчинок та збереження життя наших громадян, а також головному лікарю КП «Рівненський обласний спеціалізований диспансер радіаційного захисту населення» Сергію Шевчуку, який надає якісно послуги учасникам ліквідації.

- Кожного року ми проводимо такі зустрічі, аби розуміти проблематику «чонобильців» та допомагати вирішувати нагальні питання. Водночас, цього року так трапилося, що росіяни захопили найбільшу споруду над четвертим енергоблоком ЧАЕС, більш відомий, як «Саркофаг», і потрібно буде ще розбиратися тривалий проміжок часу, що там відбулося і чи не буде Україна мати наслідків більш трагічних, - зауважив Сергій Свисталюк.  

Голова Українського національного фонду допомоги інвалідам «Чонобиля» по м. Рівне Віктор  Ольховик подякував всім медичним, соціальним працівникам та владі за те, що розуміють та підтримують.

- В цей час ми всі робимо загальну справу – працюємо на перемогу!, - додав Віктор Ольховик.

Нагадаємо, в наслідок аварії на Чорнобильській АЕС по Україні постраждали 198 населених пункти, з них – 84 в нашій області. На сьогодні на Рівненщині проживає понад 306 тис осіб, які мають статус пов’язаний з Чорнобильською аварією. Серед них більше 3,3 тис – ліквідатори.

Так, за бюджетною програмою «Соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» на поточний рік затверджено понад 434 млн грн. З початку року проведено фінансування на суму 308,8 млн грн. Ці кошти розподілені за різними напрямами. Зокрема, виплата грошової компенсації на потерпілих дітей та забезпечення видатків на безоплатне харчування, які постраждали внаслідок ЧАЕС, виплата компенсацій за пільгове забезпечення продуктами харчування громадян, які постраждали внаслідок ЧАЕС, а також оплата курортно-санаторного лікування громадян віднесення до 1 категорії та дітей – інвалідів, інвалідність яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою тощо.