08-12-2023

На Рівненщині 42 особи можуть отримати статус реабілітованих та потерпілих

Відповідне рішення прийняла регіональна комісія з реабілітації при Рівненській обласній державній адміністрації. Рівненську обласну раду в комісії представляє заступник голови Сергій Свисталюк.

Комісія вивчала обставини, які пов’язані зі здійсненням репресій проти конкретних громадян. 

Про визнання реабілітованими чи потерпілими, до комісії звертаються самі громадяни, їх родичі, громадські організації,  а також Науково-редакційна група книги «Реабілітовані історією. Рівненська область».

На сьогоднішньому засіданні розглянули подання стосовно понад 40 осіб.

Це переважно жителів нашої області, які в 1939-1951 роках були засуджені, зокрема, органами НКВС, та ув’язнені або примусово виселені до різних регіонів росії: в іркутську, тюменську, челябинську, омську області, в м.воркуту та в магаданський край.

Це трагічні історії цілих родин, де батьки і діти стали жертвами тоталітарної машини, яка нищила будь-які прояви національного.

Серед присутніх на засіданні був син засудженого за участь в УПА. Йому радянська влада інкримінувала статтю про здійснення терористичних актів проти населення. За це вироком військ НКВС чоловіка у 1946 році засудили на 10 років позбавлення волі.  Пізніше справу перекваліфікували на «бандитизм».  

Щоб відновити історичну справедливість 34 особи, які в ті роки проживали на території різних районів Рівненської області, можуть отримати статус реабілітованих, ще 8 - потерпілих від репресій.

 

Довідково. Засідання регіональної комісії з реабілітації відбувається на виконання Закону України «Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років» (зі змінами). Закон визначає категорії осіб, які мають право на реабілітацію, порядок надання особі такого статусу та гарантії соціального захисту. Свої рекомендації регіональна комісія надсилає до національної комісії з питань реабілітованих, яка і приймає остаточне рішення щодо надання відповідного статусу.