13-10-2021

На Дубенщині освятили пам’ятник воякам УПА

Сьогодні у селі Судобичі Дубенського району освятили пам’ятний знак воякам-повстанцям, який нещодавно встановили на подвір’ї тамтешнього храму. Пам’ятник встановлено з ініціативи і за кошт голови фракції «Європейська Солідарність» у Рівненській обласній раді Олександра Дехтярчука.

Долучився до заходу і голова обласної ради Сергій Кондрачук.

Пам’ятний знак встановили на місці загибелі у бою повстанців Олексія Гаврилюка (псевдо «Грім»)  та Михайла Петровського (псевдо «Місяць»). 

- Це вже тринадцятий пам’ятний знак на місцях поховання українських героїв, встановлений з ініціативи і за кошт нашої команди у населених пунктах Дубенщини, Здолбунівщини, Млинівщини, Радивилівщини, Демидівщини. Ми це робили, робимо і будемо робити. Адже поки освячуватимемо ці могили, доти це буде наша земля, полита кров’ю багатьох поколінь героїв, - зазначив Олександр Дехтярчук.

Як розповів дослідник Анатолій Василюк, повстанці загинули у нерівному бою 9 липня 1951 року. Тоді з п’яти бійців врятуватися вдалося трьом. Натомість «Грім» та «Місяць» полягли у протистоянні 34 бійцям МГБ. Де поховані повстанці, досі невідомо. Проте тепер їхні рідні та односельці мають змогу поминати вояків біля пам’ятного знака.

- Тішить те, що справа вшанування наших героїв має продовження. Адже наш обов’язок – пам’ятати про наших національних героїв, Бо ми точно не варті власної держави без пам’яті про тих, хто за неї загинув, - зазначив Сергій Кондрачук.