21-11-2018

«Міжнародний аеропорт Рівне» - знову в центрі уваги депутатів

Сьогодні під час засідання постійної комісії обласної ради з економічних питань та комунальної власності під головуванням Віталія Бойка низка пунктів порядку денного стосувалися діяльності комунального підприємства «Міжнародний аеропорт Рівне». Однак їх обєднали по суті в одне питання – про непросту фінансову ситуацію, яка склалася на підприємстві.

DSC_0222.JPG

Як повідомив директор аеропорту Ігор Насинюк, на даний час лише борг по зарплаті сягає 1,7 млн.грн. Накопичилася заборгованість перед Пенсійним фондом, підприємство не в змозі платити єдиного соціального внеску.

DSC_0251.JPG

Через патову фінансову ситуацію, працівники не можуть подавати документи на оформлення субсидій, отримувати лікарняні тощо.

DSC_0235.JPG

У той же час, районне відділення державної виконавчої служби вкотре звернулося до депутатів обласної ради, аби ті дали згоду на реалізацію частини майна аеропорту з метою повного та своєчасного виконання зведеного виконавчого провадження. Нагадаємо, йдеться про суму у 12 млн.грн. за усіма видами заборгованості.

DSC_0246.JPG

Поліпшити фінансову ситуацію аеропорту могли б перевезення. Однак на пропозиції від авіакомпаній щодо організації польотів підприємство змушене відмовляти, адже досі – майже через рік після ремонту – не здана в експлуатацію руліжна доріжка. Ще на минулих комісіях депутати виявили бажання заслухати фахівців департаменту з питань будівництва та архітектури облдержадміністрації, які контролювали хід робіт, аби ті пояснили, чому об’єкт «завис у повітрі».

DSC_0258.JPG

За словами заступника начальника департаменту Вадима Бобрікова, на сьогодні з цього питання відкрита кримінальна справа. Адже департамент ще торік відмовився приймати об’єкт в експлуатацію, бо виявив недоліки у будівництві. Підрядник, зі свого боку, з зауваженнями не погодився і налаштований відстоювати свою позицію в суді. Хід кримінальної справи контролює СБУ та Національна поліція.

DSC_0255.JPG

Такий стан справ на підприємстві викликав бурхливе обговорення серед членів постійної комісії. Однак в одному депутати виявилися одностайними: якщо не знайти коштів в бюджеті і не погасити борги, аеропорт доведеться закрити.

DSC_0218.JPG

Відтак члени комісії проголосували низку рекомендацій. Зокрема, вирішили звернутися до правоохоронних органів, аби ті надали інформацію щодо того, на якій стадії перебуває дана кримінальна справа. Також члени постійної комісії звернуться до облдержадміністрації, яка є розробником Програми розвитку та підтримки обласного комунального підприємства «Міжнародний аеропорт Рівне» на 2018-2020 роки, з питанням, чому відсутнє належне фінансування даної Програми, що тягне за собою погіршення фінансового стану підприємства та зростання соціальної напруги в колективі.

DSC_0207.JPG

Відповіді на усі ці питання члени постійної комісії з економічних питань та комунальної власності сподіваються почути вже на наступній сесії обласної ради 7 грудня.

DSC_0216.JPG

Депутати також відмовили Рівненському районному відділенню державної виконавчої служби і не надали дозволу на реалізацію майна на виконання вищезгаданого кримінального провадження. Адже вбачають у цьому загрозу існуванню підприємства.