21-06-2024

Мурал рівненського художника прикрасив одну зі шкіл в Польщі

На ньому зображені дві дівчини, які символізують польсько-українську дружбу. Автор муралу – знаний рівненський художник Костянтин Качановський.

Малюнок він виконав на прохання голови Рівненської обласної ради Андрія Карауша – як подарунок для партнерів Рівненщини з Вармінсько-Мазурського воєводства. А саме Комплексу шкіл з українською мовою навчання в Гурові Ілавецькому, а також в пам’ять Мирона Сича – засновника школи, польського політика українського походження і великого друга України.

Сьогодні у навчальному закладі відбулося свято останнього дзвоника. Тут, до слова, навчаються і діти з Рівненщини. Делегація Рівненської обласної ради долучилася до урочистостей  в рамках офіційного візиту до регіону-партнера.

Дружба з Вармінсько-Мазурським воєводством Республіки Польща триває понад 20 років. Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну партнери передавали на Рівненщину гуманітарні вантажі, швидкі допомоги, приймали наших біженців.

- Співпраця триває. Минулої осені ми привезли українські книги польським друзям з Комплексу шкіл з українською мовою навчання в Гурові Ілавецькому, наш драмтеатр взяв участь у днях української культури. Крім того, працівники виконавчого апарату облради не раз проходили стажування в місті Ольштин – адмінцентрі воєводства. Рівненська обласна дитяча лікарня також має багаторічні зв'язки з аналогічним польським закладом, їхні лікарі постійно обмінюються досвідом. Щодо освіти, то наша Острозька академія та Ольштинський університет – також партнери, - розповів голова обласної ради Андрій Карауш.

 

В рамках візиту Рівненської обласної ради до Вармінсько-Мазурського воєводства заплановані офіційні зустрічі, під час яких говоритимуть про подальше практичне партнерство.