25-11-2021

«Митець боротьби»: на Рівненщині вшановують Ніла Хасевича

Саме 25 листопада 1905 року в селі Дюксин нині Деражненської ТГ Рівненського району народився відомий український художник-графік, активний громадський і політичний діяч, член ОУН і УГВР Ніл Хасевич.

За чітку проукраїнську позицію, активну громадсько-політичну діяльність в період визвольної боротьби українців Ніл Хасевич нагороджений званням Лицар Срібного Хреста Заслуги та медаллю "За боротьбу в особливо важких умовах".

Тож сьогодні з нагоди річниці з дня народження визначного земляка у Рівному відбувся захід «Митець боротьби».

Організатори, серед яких і Рівненський обласний центр народної творчості Рівненської обласної ради – запросили краєзнавців, дослідників творчості Ніла Хасевича, молодь, яка цікавиться історією свого краю та національно-визвольної боротьби українців.

Вшанувати видатного художника та патріота прийшли також представники влади. Від Рівненської обласної ради присутніх вітали заступник голови Олексій Бучинський та голова постійної комісії з питань гуманітарної політики, ректор РОІППО Алла Черній.

- Я згадую ті часи, коли на цьому місці встановлювали пам’ятник Нілові Хасевичу. Тоді, будучи депутатами міської ради, ми викуповували його у приватного інститута, адже були переконані – це треба робити! Ніл Хасевич – унікальна постать. Маючи інвалідність ще з дитинства, він свою боротьбу втілював не на полі бою, а на своїх малюнках, з яких згодом друкували десятки тисяч листівок. Бо вже тоді Ніл Хасевич знав, що інформаційна боротьба є не менш важливою, ніж збройна боротьба! – наголосив Олексій Бучинський, звертаючись до присутніх. Він також закликав вшанувати пам’ять всіх патріотів, які в лавах УПА боронили рідну землю від окупаційного комуністичного режиму і завдяки яким ми маємо сьогодні нашу незалежну українську державу.

Про історичний внесок Ніла Хасевтича присутнім розповідали дослідники його життя і творчості. Ті, кого зацікавила постать художника, отримали комплекти листівок з репродукціями графічних робіт Хасевича, які створили науковці Рівненського обласного краєзнавчого музею.

Також з патріотичними піснями виступили народний чоловічий аматорський квартет «Тризуб» Костопільського будинку культури, бандурист Назарій Волощук та інші.

А на знак пошани видатного земляка учасники заходу запалили лампадки та поклали квіти до пам’ятного знака Нілові Хасевичу.