17-11-2021

Місцеві автори просять обласну раду їх підтримати

Сьогодні представники творчих спілок та директори обласних бібліотек зібралися, щоб вивчити питання книговидання на Рівненщині. Долучився до обговорення голова обласної ради Сергій Кондрачук.

Як розповіла голова Асоціації діячів авторської пісні та співаної поезії Рівненського обласного відділення Національної всеукраїнської музичної спілки Валентина  Люліч, у порівнянні з іншими областями на Рівненщині влада не настільки активно допомагає місцевим авторам видавати їхні книги. 

- Причиною цьому є відсутність цільової обласної програми книговидання та підтримки місцевих авторів, - додала вона.

У той же час, Сергій Кондрачук зауважив, що влада області, зокрема керівництво та депутати Рівненської обласної ради, розуміють важливість цього питання. Тому підтримують літераторів, краєзнавців та науковців Рівненщини, таки виділяючи певні кошти з обласного бюджету на видання книг.

Так, цьогоріч фінансову підтримку отримали чотири видання. Це книга доктора історичних наук Володимира Борщевича «Митрополит Олексій Громадський в історії Українського Православ’я в першій половині ХХ ст.», на друк якої передбачено 100 тис. грн. Стільки ж заклали в бюджеті області на друк навчального посібника авторського колективу Острозької академії «Наш край: історія Волині від найдавніших часів до другої половини ХХ століття» та фотоальбому за редакцією Романа Михальчука та Олександра Дмитрука «Краса і велич Мізоцького краю». Ще 20 тис грн спрямовано на видавництво краєзнавчої книги «Дермань і Мізоч в історії та культурі Волині», головним редактором якої є Андрій Жив’юк.

Окремо, за Обласною цільовою соціальною програмою національно-патріотичного виховання у Рівненській області на 2021-2025 роки в бюджеті Рівненщини закладено 100 тис грн на придбання сучасної літератури національно-патріотичного спрямування для бібліотек – Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки, обласної бібліотеки для молоді та обласної бібліотеки для дітей.

Водночас, голова обласної ради погодився з тим, що окрема програма книговидавництва однозначно потрібна.

- Я дуже хотів би, щоб на наступний рік була розроблена програма для книговидання та підтримки місцевих авторів. Адже це – не тільки спосіб фінансування, а й актуалізація проблеми. Видавати і читати книги - це завжди актуально і необхідно, - наголосив Сергій Кондрачук.

Тож голова обласної ради ініціював та доручив представникам управління культури і туризму Рівненської ОДА, а також творчим організаціям об'єднати зусилля і розробити обласну програму книговидання і підтримки місцевих авторів на 2022 -2024 роки. Також Сергій Кондрачук запевнив, що вона буде винесена на розгляд сесії, і всі депутати її радо підтримають.