04-08-2023

Міністру закордонних справ Австралії подарували картину з рівненського бурштину

В Аделаїді – адміністративному центрі та найбільшому місті Південної Австралії відбулася зустріч міністра закордонних справ країни, сенаторки Пенні Вонг з місцевою українською громадою.

Чи не з перших днів війни, щоб зібрати гроші на підтримку Україні, представники Асоціації українців Південної Австралії співпрацюють з місцевою владою, організовують концерти, обіди, ярмарки. Завдяки цьому у 2022 році зібрали понад 300 тисяч доларів. І до збору коштів долучаються не лише ті, хто має українське коріння.

Пані сенатор наголосила, що австралійський уряд висловив непохитну позицію щодо підтримки України в її боротьбі за суверенітет і територіальну цілісність. Вона переконана в перемозі нашої держави і вважає, що росія має бути притягнута до відповідальності за всі воєнні злочини та порушення норм міжнародного права.

Спільно з послом України в Австралії Василем Мирошниченком на зустрічі обговорили також напрямки, за якими триватиме підтримка українців. Це не лише допомога армії. Йдеться і про підтримку українських переселенців, які знайшли прихисток на зеленому континенті, стипендіальні програми для українських студентів. А також – допомогу в гуманітарному розмінуванні.

Василь Мирошниченко передав пані Вонг подарунок від громади Рівненщини – картину із зображенням герба Австралії, оздоблену нашим поліським бурштином.

- Це символічний знак вдячності від Рівненської обласної ради та жителів Рівненщини, від наших бійців всім автралійцям, які підтримують Україну в її боротьбі за свободу, а також подомагають українській армії. Взимку ми завезли нашим військовим на Донеччину 30 тактичних шоломів від австралійських друзів. І збір допомоги не припиняється, - зауважив перший заступник голови Рівненської обласної ради Микола Кучерук.

До слова, в Аделаїді розпочинається серія благодійних виставок, де експонуватимуться картини бійців, які проходять реабілітацію на сеансах арт-терапії в Рівненської обласному госпіталі ветеранів війни. До Австралії роботи передали за підтримки обласної ради. На цих заходах також збиратимуть кошти для України.

На фото (зліва направо): Франк Фурсенко - президент Асоціації українців Південної Австралії, Василь Мирошниченко - посол України в Австралії, Пенні Вонг - міністр закордонних справ Австралії, сенатор, Катерина Аргиру - співголова Федерації українських організацій Австралії, Бернадетт Белей - представниця Асоціації українців Південної Австралії.