22-07-2024

Минає рік, як був створений Обласний центр реабілітації

Тогоріч 7 серпня у Рівненській обласній клінічній лікарні імені Юрія Семенюка шляхом реорганізації Обласного центру неврології та реабілітації був створений новий підрозділ - Обласний центр реабілітації.

Це сучасне лікувальне відділення спеціалізується в наданні допомоги за двома напрямами: нейрореабілітації та опорно-руховій реабілітації.

Відновлення пацієнтів тут базується на сучасному мультидисциплінарному підході, що сприяє поверненню людей з обмеженнями до нормального життя. Фахівці зосереджуються на реабілітації військових після тяжких травм і поранень, а також цивільних осіб після інсультів, черепно-мозкових травм, запальних захворювань нервової системи та травматичних ушкоджень кінцівок і хребта.

Центр оснащений сучасним реабілітаційним обладнанням: медичними біговими доріжками, шведськими стінками, сходами для навчання ходьбі, гімнастичними кушетками, мотомедами та іншим.

Цьогоріч з квітня тут працює кабінет асистивних технологій, де проводиться підбір, налаштування, виготовлення та навчання користуванню технічними засобами реабілітації.

У лікарні розповідають, що за 2023 рік у центрі пролікували 211 пацієнтів.

Щоб потрапити на реабілітацію в заклад, необхідне електронне направлення від лікаря фізичної або реабілітаційної медицини, або рішення ВЛК (для військових).

Тривалість курсу для цивільних пацієнтів складає 14 днів та 21-30 днів для військових. Завдяки договору з НСЗУ, послуги центру є безкоштовними.

Нагадаємо, що створення Обласного центру реабілітації стало можливим завдяки співпраці обласної лікарні з ВООЗ та Міністерством охорони здоров’я України. Тоді з бюджету Рівненщини спрямували 8 млн грн. та ще 10 млн грн витратила лікарня. ВООЗ передала закладу сучасне реабілітаційне обладнання.