26-04-2021

Ми пам’ятаємо: 35-а річниця Чорнобильської трагедії

Цього дня минає 35 років, як на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС стався хімічний вибух, який призвів до найбільшої техногенної катастрофи в історії людства.

Сьогодні вся Україна вшановує пам’ять людей, які загинули внаслідок аварії.

У Рівному відбувся мітинг-реквієм, присвячений 35-й річниці Чорнобильської трагедії. Духовенство Рівненської єпархії відслужило панахиду за всіма загиблими ліквідаторами, які ціною власного життя захистили Україну.

Перший заступник голови обласної ради Сергій Свисталюк висловив слова вдячності ліквідаторам за відвагу та сміливість.

«Коли пригадуєш 1986 рік, то вражає цинізм та антинародна позиція тогочасної влади. Пам’ятаю, коли 1-го травня, виганяли людей на багатотисячні демонстрації в нашій столиці, в наближених містах і селах, знаючи, що на вулиці їх чекає небезпечний, невидимий ворог. Пам’ятаю переселенців, які з розпачом та сльозами вимушені були покинути свої домівки – це були страшні часи. Безумовно, держава мала би краще дбати про ліквідаторів та їхні сім’ї. У свою чергу, обласна рада в межах своїх повноважень робить все можливе для ліквідаторів» - поділився Сергій Свисталюк.

Напередодні Великодня він побажав усім міцного здоров’я, миру, затишку та Божого благословіння. 

Після спогадів про жахливі події того часу представники влади поклали квіти до пам’ятного знаку Жертвам Чорнобильської катастрофи.

До слова на черговій сесії обласної ради депутати мають намір розглянути звернення до керівництва держави щодо вдосконалення процедури тендерних закупівель послуг з харчування дітей, постраждалих від Чорнобильської катастрофи.

Зауважимо, що у Рівненській області на сьогоднішній день пільги, передбачені Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», мають понад 315 тис осіб.

На виплату цих пільг за бюджетною програмою «Соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» на поточний рік затверджено понад 420 млн грн. За період з січня по квітень в область надійшло близько 141 млн грн. Ці кошти розподілені за різними напрямами. Зокрема, виплата грошової компенсації на потерпілих дітей та забезпечення видатків на безоплатне харчування дітей, які постраждали внаслідок катастрофи на ЧАЕС, виплата компенсацій за пільгове забезпечення продуктами харчування громадян, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, а також оплата курортно-санаторного лікування громадян, віднесених до 1 категорії та дітей, інвалідність яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою, тощо.