23-01-2023

«Ми незламної крові»: працівники обласної ради стали донорами

Працівники Рівненської обласної ради за підтримки голови обласної ради Андрія Карауша започаткували соціальну ініціативу «Ми незламної крові».

Так, сьогодні працівники виконавчого апарату обласної ради у КП «Рівненський обласний центр служби крові» здали кров для військових та цивільних людей, які постраждали від російського агресора.

- Якщо цей наш крок зможе врятувати хоча б одне життя, то ми свою місію виконаємо. У виконавчому апараті вже є  донори зі стажем, які на регулярній основі здають кров. Для мене це вперше, але я усвідомлюю, наскільки це важливо.  Закликаю всіх не боятися і приходити в центр служби крові та допомагати таким чином наближати нашу спільну перемогу, - наголосив керуючий справами виконавчого апарату - керівник секретаріату Рівненської обласної ради Богдан Сологуб.

Постійний донор, працівниця виконавчого апарату обласної ради Ольга Соколовська-Кравчук запевняє, що здавати кров цілком безпечно, абсолютно не боляче, ба більше, приносить користь для власного організму.

- Одна здача крові може врятувати три житті. Тому ті, хто не має протипоказань, обов’язково приходьте і здавайте кров, особливо у військовий час, - додала Ольга Соколовська-Кравчук, чоловік якої  - військовий і захищає Бахмут.

Керівниця КП «Рівненський обласний центр служби крові» Ліна Михальчук розповіла, що кров на потреби військових передають безоплатно.

- Кожні 2-3 тижні передаємо дози еритроцитів на лікувальні заклади області, де знаходяться поранені бійці Збройних Сил України. Щодня маємо від 70 до 100 донорів, - додала Ліна Михальчук.

Для працівників апарату здача крові була першою, але запевняють, що не остання.

За інформацією Міністерства охорони здоров’я щороку у довоєнному січні спостерігалось зменшення донорської активності: українці святкували, гостювали, їздили на відпочинок. Такий тимчасовий спад донацій перекривався зазвичай наявними запасами крові та її компонентів. Але сьогодні — інша реальність. Тривають важкі бої на фронті, продовжуються обстріли росіянами українських міст і сіл. Тому донорський фронт має бути сильним, і запаси крові мають залишатися стабільними.

Завдяки свідомим українцям нині вдається збільшувати щоденний запас еритроцитарних компонентів крові. А це — можливість нашим медикам надавати необхідну допомогу військовим і цивільним, рятувати тисячі життів.