21-02-2019

Медична реформа в дії: на Рівненщині відкрили першу сільську амбулаторію

Сьогодні на Рівненщині презентували новозбудований медичний заклад. Зокрема, в рамках реформи медицини у сільській місцевості у Заборолі Олександрійської ОТГ, Рівненського району відкрили сільську амбулаторію загальної практики сімейної медицини. 

Це сучасне приміщення, яке оснащене новими меблями та медичним обладнанням. На його будівництво пішло понад 6 млн. грн..

Ознайомитися з роботою закладу приїхав Віце-прем’єр-міністр України Геннадій Зубко та заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Пархаладзе спільно з першим заступником голови обласної ради Сергієм Свисталюком, головою ОДА Олексієм Муляренком та головою Олександрійської ОТГ Миколою Шустовим.

Як зазначила завідувач амбулаторії Вікторія Пашковська, заклад забезпечений всім необхідним, зокрема лабораторним і діагностичним обладнанням для повного обстеження пацієнтів. Крім того, є обладнана лабораторія для проведення безкоштовного обов’язкового переліку аналізів.

В свою чергу Геннадій Зубко наголосив на тому, що люди в сільській місцевості повинні мати доступність медичних послуг.

«В рамках реалізації реформи сільської медицини, ініційованої Президентом України, 517 проектів нового будівництва сільських амбулаторій має бути по всіх областях України, зокрема у Рівненській області тільки в 2019 році – 34». – сказав урядовець.

Він також наголосив, що Рівненщина є лідером по реалізації реформи сільської медицини.

Крім того, сьогодні вперше в Україні продемонстрували роботу телемедицини. В Заборольській амбулаторії на прикладі реального пацієнта показали як вона працює. 

Лікар первинної допомоги оглянула хворого, зробила кардіограму. Завдяки засобам дистанційного зв’язку результати огляду відправили до вузькопрофільного спеціаліста кардіолога Рівненської обласної лікарні.