21-09-2022

Медична реформа триває: на Рівненщині планують створити мережу спроможних лікарень

Про це розповів сьогодні на засіданні постійної комісії з питань охорони здоров’я, материнства та дитинства( голова комісії Юрій Білик) начальник департаменту цивільного захисту та охорони здоров’я населення Олег Вівсянник. Відповідно до Закону України № 2347-IX кожна область стане окремим госпітальним округом європейського зразка.  

Йдеться про створення спроможної мережі лікарень, яка дозволить забезпечити мешканців області якісними медичними послугами.

За словами Олега Вівсянника, у межах госпітального округу лікарні будуть розділені на загальні, кластерні та надкластерні.

Так, найпростіші захворювання будуть лікуватися якомога ближче до місця проживання пацієнта – у загальних лікарнях. Якщо хворому необхідна допомога у складних випадках лікування буде відбуватися у кластерних та надкластерних закладах.

Формувати план розвитку госпітального округу буде госпітальна рада, яка затверджена розпорядженням голови ОДА. До її складу входять представники облдержадміністрації, обласної ради, закладів охорони здоров’я, які надають первинну, вторинну та екстрену допомогу, закладів громадського здоров’я, професійних спілок працівників охорони здоров’я та громадськості.