16-05-2023

Медична комісія обласної ради погодила реформування служби судово-медичної експертизи на Рівненщині

З другого півріччя 2023 року служба судово-медичної експертизи, частиною якої є відповідний комунальний заклад Рівненської обласної ради, змінить свою організаційну форму, структуру та шляхи фінансування. Про це йшлося на засіданні постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я, материнства та дитинства, яке відбулось сьогодні, 16 травня.

До Рівненської обласної ради надійшов лист Міністерства охорони здоров’я України, в якому йдеться про плани створення найближчим часом Державної спеціалізованої установи «Головне бюро судово-медичної експертизи Міністерства охорони здоров’я України», натомість в областях на базі відповідних комунальних закладів планується утворити відокремлені підрозділи (філії) цієї установи.

Адже війна, розв’язана росією, призвела до численних жертв серед військових та цивільного населення. Це створює нові виклики в робочі служби судово-медичної експертизи: жертв необхідно ідентифікувати, випадки воєнних злочинів повинні бути належно задокументовані з метою подальших розслідувань в судах. Без єдиної централізованої системи цей процес ускладнюється.

Відтак МОЗ звернувся до обласних рад передати єдині майнові комплекси служби СМЕ з комунальної в державну власність. Члени постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я, материнства та дитинства погодились з пропозицією Міністерства, доручили виконавчому апарату підготувати відповідний проєкт рішення та рекомендували голові обласної ради винести його на найближчу сесію.