16-02-2023

Маріупольців одружили у Рівному за давніми поліськими традиціями (ВІДЕО)

В Рівненському обласному краєзнавчому музеї відтворили весілля за давніми звичаями та обрядами, які притаманні Рівненському Поліссю.

Одружили молодят- переселенців з Маріуполя.  Олександр та Ніна Ткачуки познайомилися в одному з маріупольських бомбосховищ, коли рятувалися від обстрілів окупантів росіян. Відтоді разом долають труднощі війни. Заради порятунку сина і доньки Ніна виїхала в Запоріжжя. Згодом Олександр знайшов її там. Одружилися закохані вже у Рівному, яке стало для молодої сім’ї новою домівкою.

Надихнувшись цією історією, фахівці Рівненського обласного центру народної творчості спільно з поліськими етнографами та Центром підтримки переселенців "ЯМаріуполь-Рівне" вирішили подарувати парі справжнє традиційне весілля за стародавніми обрядами.

Під час дійства гості та запрошені поринули в атмосферу старовинних весільних пісень та колоритного сватання, одруження  та смакування весільного короваю.

- Символічно, що саме в День єднання тут, на Рівненщині, об’єдналася у родину пара з Маріуполя. Відтворений обряд поліського весілля  - це один із елементів нашої унікальної української самобутності, повернення до першоджерел, наша духовна спадщина. Саме це об’єднує українців, звідки б родом вони не були. Саме наше національне коріння робить нас сильними, - сказав голова Рівненської обласної ради Андрій Карауш, вітаючи молодят.

Під час акції «Обряд весілля: Рівненщина - Маріуполь» уперше відтворили традицію «читання корони», яку до сих пір пам’ятають і відтворюють у селі Рачин Тараканівської громади, що на Дубенщині.