16-06-2023

Майже 20,5 млн грн планують витратити на природоохоронні заходи на Рівненщині

Перелік таких заходів сьогодні затвердили депутати постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків під головуванням Ігоря Ясенюка. Фінансуватимуться вони з обласного природоохоронного фонду.

Найбільше коштів – понад 17 млн передбачено на заходи з охорони і раціонального використання водних ресурсів. Це переважно реконструкція очисних, каналізаційних та гідротехнічних споруд.

З них понад 15,5 млн грн передбачено на реконструкцію очисних споруд в м. Радивилів, в смт Оржів Рівненського району та в м. Березне.

920 тис грн передбачено на реконструкцію насосної станції №2 на вул. Татарській в м.Острог і 600 тис грн – на реконструкцію шлюза-регулятора водосховища «Боберське», що на території Березнівської міської тергромади.

Як пояснив директор департаменту екології та природних ресурсів ОДА Володимир Захарчук, формуючи перелік природоохоронних заходів, департамент керувався випогами Постанови Кабінету Міністрів України №590. У документі чітко зазначено, які саме об'єкти дозволено фінансувати з природоохоронного фонду. Адже торік це було заборонено. Крім того, обов'язковою умовою включення до такого переліку була фінансова співучасть громад. Враховували також і ступінь готовності поданих об'єктів. 

Крім того, з 20,5 млн грн, передбачених на реалізацію природоохоронних заходів, 1,7 млн планується спрямувати на  розробку проєктів землеустрою з організації та встановлення меж територій природно-заповідного фонду Рівненсько області та на придбання форменного одягу для служби державної охорони Нобельського національного природного парку.

1 млн грн передбачено на збирання, перевезення та утилізацію побутових ламп розжарювання.

Решта коштів – 680 тис грн - планується витратити на видання книг «Довкілля Рівненщини» та розробку Регіонального плану управління відходами до 2030 року та проведення його стратегічної екологічної оцінки.