18-07-2024

Майстриня, яка "золотом" вишила прапор міста Дубно, відзначає 80-літній ювілей

Леокадія Михайлівна Загальська знана на Рівненщині та за її межами як майстриня художньої вишивки. Вчителька хімії та біології за освітою, свій талант до вишивання успадкувала від матері - Ганни Бабич. Остання також була народною вишивальницею та навіть отримала звання заслуженої працівниці культури Польщі. Одна зі знаних її робіт - вишитий портрет польського політичного та громадського діяча Юзефа Пілсудського. 

Коли пані Ганна вже була поважного віку, її попросили вишити прапор міста Дубно. На що жінка відповіла: "Тепер це зробить моя донька Леокадія".

Пейзажі, портрети, натюрморти, лики святих - в таких жанрах виконані роботи Леокадії Загальської. Поціновувачі її творчості кажуть: коли дивишся на картини здалеку, то складається враження, що це живопис - настільки витонченою є вишивка. 

Сьогодні майстриня відзначає свій 80-літній ювілей. З цієї нагоди в Дубенському замку відбулося відкриття виставки "Золота голка Леокадії Загальської". До експозиції увійшли як вишиті картини вишивальниці, так і її матері Ганни. Є серед експонатів і згаданий вище прапор міста Дубно, який, з нагоди виставки, тимчасово забрали з кабінету міського голови Дубно, де він зазвичай знаходиться. 

 - Картини, які ми сьогодні бачимо, може створити лише дуже світла і романтична людина, яка любить життя,  надихається ним і надихає інших. Упевнений, що ми побачимо ще не одну чудову роботу пані Леокадії. Зі свого боку, маю прохання - оздобити вишивкою ще й прапор Рівненської області, - зауважив голова Рівненської обласної ради Андрій Карауш, який завітав на виставку майстрині, щоб особисто привітати її з ювілеєм. 

Слова вітання звучали також від друзів та поціновувачів творчості Леокадії Загальської. А родина вишивальниці підготувала для неї особливий подарунок - збірку віршів майстрині, ілюстровану її вишитим живописом. 

Нещодавно роботи вишивальниці з Дубенщини експонувалися в Національному музеї у Львові імені Андрея Шептицького. Після Дубенського замку, виставка помандрує іншими містами Рівненщини. 

Важливо, що свої роботи Леокадія Загальська демонструє і з благодійною метою. Під час виставок завжди триває збір на потреби Збройних Сил України.