10-10-2023

Лише кожен 50-й українець визнає, що має проблеми з ментальним здоров’ям

На противагу жителям інших країн, де кожен сьомий усвідомлює це і готовий звернутися за допомогою до фахівців.

Таку статистику сьогодні оприлюднили під час заходу, присвяченого Всесвітньому дню ментального здоров’я, який відзначають 10 жовтня.

«Як працює послуга з ментального здоровʼя у різних сферах?» - на це запитання відповідали учасники дискусійної панелі. Медики, психологи, правоохоронці, військовослужбовці, освітяни, представники влади та громадського сектору говорили про важливість психоемоційного здоров'я та стресостійкості в нинішній час.

- Ментальне здоров'я - це не лише про роботу психологів чи психіатрів. Це поняття стосується кожного. Дбати про свій психоемоційний стан, бути толерантним до інших, хто через війну чи інші обставини має проблеми психоемоційного характеру – ось що таке ментальне здоров’я сьогодні. Крім того, війна розширила коло тих, хто відповідає за ментальне здоров’я всіх українців. Тепер це зона спільної відповідальності вузьких спеціалістів, громадського сектору і влади різних рівнів: забезпечити увагою, турботою та фаховою підтримкою кожного, хто опинився в зоні ризику, - зауважив перший заступник голови Рівненської обласної ради Микола Кучерук. 

Сьогодні фахівці виокремлюють чотири найбільш вразливі категорії людей щодо збереження ментального здоров’я: це військовослужбовці, ветерани та їхні родини, внутрішньо переміщені особи, діти та підлітки, а також люди старшого віку.

Тому після повномасштабного вторгнення Рівненська обласна рада почала приділяти ще більше уваги питанням, які стосуються соціальної та психологічної підтримки наших Захисників, Захисниць та їхніх родин. Передусім, підтримала ініціативу обласного комунального закладу «Ветеранський простір» - створити в кожній громаді Рівненщини посаду соціального менеджера. Фахівця, який окрім соціальних питань, допомагатиме нашим ветеранам та їх родинам вирішувати питання підтримки їх ментального здоров’я.

Теми, які стосуються психоемоційного здоров’я жителів Рівненщини звучали майже на всіх засіданнях Ради громад при голові Рівненської обласної ради, які відбулися після 24 лютого 2022 року. Окрім проєкту «Соціальний менеджер громади» обласна рада інформувала голів територіальних громад про можливості, які надають міжнародні партнери у вигляді грантів щодо збереження ментального здоров’я населення.

Результатом реалізації одного з таких україно-польських проєктів PROMentalHealth є створення в області 4 Центрів психосоціальної підтримки: в Дубно, Здолбунові, Сарнах та Вараші.

Ще два Центри психічного здоров’я незабаром відкриються в Гощі та Вараші завдяки реалізації україно-швейцарського проєкту MH4U.

В рамках співпраці зі Швейцарією на Рівненщині проходять навчання психологів за методикою mhGAP (Mental Health Gap Action Programme). Крім того, створені мобільні бригади психологів, які їздять у найвіддаленіші населені пункти, надаючи необхідні послуги населенню.

На думку учасників панельної дискусії, це позитивні приклади реалізації на Рівненщині Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» ініційованої першою леді України Оленою Зеленською.

У той же час, робота триває. І головне завдання сьогодні – по-перше, актуалізувати проблему, щоб людина не боялася визнати, що потребує допомоги фахівців, а, по-друге, - створити ефективну мережу якісних та доступних сервісів: від рівня найменшої громади - до рівня області. 

Тому на Рівненщині працюють над формуванням реєстру надавачів послуг у сфері ментального здоров’я  в різних галузях: охороні здоров’я, освіті, соціальній сфері та в громадському секторі. Щоб розуміти, де і які напрямки необхідно підсилити.