27-05-2022

Ліквідувати кухні та підсобні господарства в закладах соціальної сфери під час війни – це злочин. Така позиція керівництва обласної ради

Комунальний заклад обласної ради «Тучинський геріатричний пансіонат» належить до тих соціальних закладів інтернатного типу, де проживають люди похилого віку, які за станом здоров’я потребують стороннього догляду та опіки. Окрім соціально-побутових умов, тут їм забезпечують необхідне медичне обслуговування та послуги з реабілітації.

За словами директора пансіонату Олександра Демчука, сьогодні в ньому проживають 112 підопічних і 21 з них  - це переселенці, які приїхали з Київської, Харківської, Донецької та Луганської областей.

- Кількість таких підопічних час від часу змінюється, адже одних родичі забирають, бо повертаються до рідного дому. Когось, навпаки, привозять до нас, втікаючи від нових обстрілів, - розповідає Олександр Демчук.

Про те, як сьогодні живуть підопічні Тучинського геріатричногой пансіонату, як змінилася робота цього соціального закладу під час війни, говорили під час виїзної робочої наради керівники Рівненської обласної ради – перший заступник голови Сергій Свисталюк, заступник голови Олексій Бучинський та голова постійної комісії з питань бюджету, фінансів та податків Ігор Ясенюк.

Передусім вони ознайомилися з підсобним господарством закладу. Тут вирощують велику рогату худобу, розводять свиней. Це дає можливість значно скоротити видатки на закупівлю відповідних продуктів. Овочі також вирощують самостійно. А на 23 га паїв, які місцеві жителі передали закладу в користування на безоплатній основі, сіють переважно зернові – також для потреб власного господарства.

За словами Олександра Демчука, завдяки тому, що більшість продукції вирощують самотужки, і самі з вирощеного готують, витрати на харчування скоротили щонайменше наполовину.

Керівництво обласної ради також ознайомилося з роботою харчоблоку, умовами в їдальні, поспілкувалося з персоналом. Проінспектували умови, в яких зберігаються продукти та консервація. До слова, частину консервованої продукції також готують кухарі пансіонату.

Як розповів директор закладу, з початком війни вони активно включилися у волонтерську роботу. Завдяки підтримці благодійників, працівники пансіонату готують страви для бійців територіальної оборони. За що колектив був нагороджений подякою командування однієї з військових частин.

На думку керівництва обласної ради, такі соціальні заклади як Тучинський геріатричний пансіонат, сьогодні виконують надважливу місію: по-перше, надають прихисток людям з інвалідністю, які змушені втікати з рідних міст і селищ від війни, по-друге – здатні забезпечити продовольчу безпеку країни, адже засівають і засаджують кожен клаптик землі, щоб прогодувати своїх підопічних, а ще -  допомогти армії.

Тому, позицію окремих чиновників департаменту соціальної політики облдержадміністрації про те, що харчоблоки та підсобні господарства в таких закладах слід ліквідувати, керівництво обласної ради вважає злочинною. А особливо в час війни. Більше того, на їхню думку, вона суперечить завданню Президента України, яке він дав тиловим областям, – використовувати всі можливості, щоб забезпечити продовольчу безпеку в Україні.